ZIUA ROȘIEI MONTANE, LA GREEN HOURS!

Distribuie pe:

Anual, ziua de 6 februarie, considerată ZIUA ROȘIEI MONTANE, este marcată de o serie de evenimente sărbătorești.

Joi, 6 februarie, la București, la sediul arhicunoscutului Green Hours jazz&theatre-café (Calea Victoriei 120), începând de la ora 16, sub deviza “Haideți să vedem de ce merită Roșia Montană să fie în Patrimoniul Universal UNESCO!”, vor fi sărbătoriți cei 1889 de ani de atestare documentară a așezării: cina caritabilă “Gustă Roșia Montană!” (meniu tradițional și pălincă locală); dezbaterea cu genericul “Uniți, salvăm școala rurală?”, invitați fiind: jurnalista Florinela Iosip, specializată în domeniul Educației, Dr. Mădălina Muscă și Sebastian Toc, autor al lucrării “Clasă și educație. Inegalitate și reproducere socială în învățământul românesc”, Ed. Pro Universitaria, 2018.

La ora 18.40, prezentarea ediției a VIII-a a maratonului Roșia Montană, care se va des-fășura în perioada 19-21 iunie 2020.

De la ora 19, vernisaje: Expoziție de fotografie din subteranele Roșiei Montane, Jaroslav Sanda și Ivan Rous; Expoziție de pictură Daria Frunză. Tot acum va fi lansat Ghidul de intervenție pentru Roșia Montană, realizat de Asociația ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], scurt îndrumar ce prezintă caracteristicile istorice principale ale Roșiei Montane și ale construcțiilor sale valoroase, în paralel cu tendințele actuale privind construirea, cu speranța că va fi un instrument util pentru locuitorii din Roșia Montană atunci când intenționează să repare, să reabiliteze, să restaureze construcțiile pe care le dețin.

La ora 20. 30, concertul formației “Trei Parale”.

Programul este realizat pro-bono, de voluntari, și toate fondurile obținute susțin Școala Gimnazială “Simion Balint” din Roșia Montană.

Ziua Roșiei Montane este o acțiune apolitică inițiată de Prietenii Roșiei Montane, în anul 2011. Nu este acceptată nicio formă de colaborare, contribuție sau promovare politică. Nu este acceptată politizarea prin alte căi. Se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitați, parteneri etc.

Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.

Lasă un comentariu