TURUL CASTELELOR DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Vă invităm, astăzi, să cunoașteți câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Mureș, județ cu cel mai mare număr de castele și biserici fortificate din România. Toate cele cinci obiective propuse pot fi vizitate.

 

Castelul Teleki din Gornești

Castelul a fost construit în stil Grassalkowich, după planurile arhitectului Mayerhoffer, între anii 1771-1778, pe locul unei foste cetăți medievale, din ordinul noului proprietar Mihai Teleki. Cele 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile și zilele anului, constituie farmecul castelului. Planul castelului este sub forma de U, având o cupolă centrală înaltă deasupra sălii de recepție. Parcul castelului era de inspirație franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul inspirat din cultura englezească. În parcul palatului au fost adăugate 11 statui ce se împart în două categorii: 7 sculpturi reprezentând zeități ale Antichității, iar 4 reprezintă tipuri umane satirizate din istoria Franței. În 1949, ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Retrocedat în 2006, a intrat în posesia urmașilor familiei Teleki, abia în 2011, și introdus în circuitul turistic. Ansamblul poate fi vizitat în perioada aprilie-octombrie, în orice zi a săptămânii, între orele 10.00-18.00. Nu se percepe o taxă de intrare, iar doritorii pot dona pentru a contribui la restaurarea parcului și palatului. Aici se organizează, de 4 ani, festivalul Awake. (https://awakefestival.ro/)

 

Castelul Kemény - Brâncovenești

Castelul de la Brâncovenești a fost construit, în prima fază, din inițiativă regală, în secolul al XIII-lea, pe ruinele unui fost castru roman. A primit forma renascentistă, în urma unor lucrări începute în anul 1537 și finalizate în 1555, din această perioadă datând și ancadramentele ferestrelor. De-a lungul timpului, castelul a avut mai mulți proprietari, printre care: Bethlen Gábor, Gheorghe Rakoczi I, Gheorghe Rakoczi II. În următoarele trei secole, domeniul a fost deținut de familia Kemény. La inițiativa lui Kemény Miklós, în anul 1816 castelul a suferit noi modificări realizate de Möller István, atunci fiind adăugat și bastionul mare. Castelul a fost naționalizat la 2 martie 1949, fiind utilizat ca închisoare, școală de corecție și centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică. La sfârșitul lunii septembrie 2014, castelul a revenit în posesia familiei Kemény, fiind deschis publicului. În jurul castelului există un parc unde se află Masa Helikon, un monument sculptat în anul 1935, în memoria lui Kuncz Aladár. Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10.00-17.00. Biletul de intrare reprezintă o donație pentru întreținerea și reabilitarea castelului (include vizita ghidată a castelului și a parcului)

Adulți: 15 Lei  Copii: 7 lei

Intrare parc - Adulți: 8 lei  Copii: 4 lei

 

Castelul Rákóczi-Bornemisza - Gurghiu

La 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetății întâlnim ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza. Începuturile castelului le regăsim în timpul principelui Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a dorit să realizeze o reședință mai accesibilă în timpul partidelor de vânătoare, la care adesea participa, în Munții Gurghiului. Din 1717 este concesionat vicecancelarului Ioan Bornemisza și urmașilor acestuia, pe o perioadă de 99 de ani. În prezent, Castelul Rákóczi-Bornemisza se află în custodia Muzeului Județean Mureș. În fiecare an, de “Ziua Porților Deschise”, se organizează ateliere de pedagogie muzeală, prin care participanții au ocazia de a descoperi istoria castelului. În cadrul curții castelului se poate vizita parcul dendrologic, înființat prin anul 1740 de familia Bornemisza. În incinta parcului există peste 350 de specii rare de arbori, dintre care peste 100 sunt arbori exotici, aduși din alte țări. Parcul oferă vizitatorilor un bun prilej de a se relaxa într-o ambianță naturală, iar celor pasionați de botanică, posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele.

 

Castelul Rhédey - Sângeorgiu de Pădure

În locul castelului s-a aflat inițial o biserică și o abație, iar în anul 1569 familia nobiliară Kornis și-a construit un castel pe ruinele abației. Prima variantă a castelului Rhédey a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de către Rhédey Zsigmond și br. Wesselényi Katalin, din materialele castelului Kornis. Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure este o construcție în stil neobaroc, care și-a căpătat actuala formă în urma lucrărilor de renovare din anii 1807-1809, comandate de către gr. Rhédey László al IX-lea (1775-1835) și soția sa, br. Inczédy Ágnes (1788-1856). După Primul Război Mondial, Castelul Rhédey a trecut în proprietatea familiei de negustori Schuller, iar după 1935 diferite instituții și agenții funcționau în clădire. Între 1948 și 2010, în clădire funcționa școala generală, iar în 2011, s-au efectuat lucrări de renovare, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Castelul este renumit mai ales pentru faptul că aici a trăit Claudia Rhédey, stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei. Din toamna anului 2019, castelul funcționează ca muzeu cu mai multe expoziții privind viața familiei Rhédey, istoria localității și expoziția permanentă de pictură Datu Victor.

Expoziția permanentă de pictură Datu Victor

Expoziția permanentă de pictură din Castelul Rhedey ne invită în lumea pictorului Victor Datu, care, la 84 de ani, este unul dintre promotorii cubismului în România și unul dintre cei mai originali pictori mureșeni. Victor Datu s-a născut în 13 iunie 1932, la Sângeorgiu de Pădure, și este și azi o prezență artistică reală în cadrul manifestărilor expoziționale locale și naționale.

Expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou

La 6 km de orașul Sângeorgiu de Pădure s-a aflat, odinioară, satul Bezidu Nou. În prezent, această localitate nu mai există, fiind sub ape, ca urmare a măsurilor luate de regimul comunist. O expoziție comemorativă din Castelul Rhédey este dedicată acestui sat.

Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10.00-17.00.

 

Castelul Bethlen din Criș

Castelul construit în stil renascentist datează din sec. XV. Clădirea și bastionul circular au fost construite în jurul unei curți având plan pătrat. Este unul dintre cele mai frumoase exemple ale arhitecturii de locuire și de apărare renascentiste din Transilvania, cu elemente gotice care se regăsesc în capelă. Castelul este în proprietatea familiei Bethlen, în prezent fiind în folosința Fundației Sfântul Francisc din Deva.

Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 - 17:00. Preț bilet acces- 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, pensionari și grupuri mai mari de 10 persoane.

Lasă un comentariu