“DE LA CIUMA BUBONICĂ, LA... CIUMA 5G”

Distribuie pe:

Convorbire cu conf. dr. COSTEL STANCIU, președintele Asociației Pro Consumatori (APC)

* Printre pericolele mai puțin cunoscute de masele largi de oameni se numără și o nouă tehnologie din domeniul telefoniei mobile, numită 5G. Creată de chinezi, ea facilitează rapiditatea comunicațiilor, dar amenință grav viața oamenilor și a naturii. Acceptat de guvernul Dăncilă, 5G a fost blocat prin acțiunile APC.

La sfârșitul lunii septembrie 2019, mai multe cantoane elvețiene, la presiunea miilor de demonstranți, au blocat construirea antenelor 5G. Asociația care a organizat demonstrația este Frenquencia, condusă de activista de mediu Tamlin Schibler UImann. Acest lucru s-a întâmplat după ce orașe precum Bruxelles, Geneva, Vaud, Fribourg și Neuchâtel au procedat la fel. Cităm opinia ministrului regional al Mediului din Bruxelles, Céline Fremault: “Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit”. Inutil să facem o comparație cu primul ministru român din 2018, Viorica Dăncilă, care se lăuda cu aprobările pe care le-a dat tehnologiei 5G, fără să știe ce face. Am aflat, recent, că apelul internațional Stop 5G pe Pământ și în Spațiu a fost semnat, până la data de 13 decembrie 2019, de 185.877 cetățeni din majoritatea țărilor lumii, dintre care 4.498 oameni de știință, 6.553 medici și 7.737 ingineri. Și apelul european, lansat pe 13 septembrie 2017, a fost semnat până la data de 2 decembrie 2019 de 256 de oameni de știință. Cu doi ani înainte, 215 savanți din 41 de țări semnaseră un memoriu în atenția Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Sănătății, atrăgând atenția asupra faptului că există peste 10.000 de articole și studii științifice care arată daunele mari produse sănătății de câmpurile electromagnetice 5G. Citarea celor 10.000 de articole și studii științifice a fost făcută de peste 26.000 de oameni de știință din toată lumea. La rândul său, din dorința de a opri viteza cu care corporațiile intenționează să introducă sistemul 5G în sistemul telefonic din România, președintele Klaus Iohannis cere actualilor guvernanți “Să nu ne aruncăm cu capul înainte! Să mai stăm un pic”. În acest moment, spune președintele, aliatele strategice ale României, Statele Unite, nu doresc ca statele membre NATO să aibă infrastructură chineză 5G (Huawei), pentru a nu exista riscul ca partea chineză să “asculte” secretele alianței. Președintele Iohannis a semnat un memorandum cu SUA, astfel că țara noastră nu va mai organiza, deocamdată, nicio licitație 5G. Cu toate acestea, e necesar ca publicul român să fie la curent cu acest subiect. Profesorul Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, ne lămurește.

 “5G POATE DEVENI O FORMĂ DE SPIONAJ CHINEZESC FAȚĂ DE EUROPA”

- Ce este 5G? De ce se tem mulți oameni de știință de efectele acestui sistem de transmisiuni? Cu ce se deosebește 5G față de 4G, de exemplu?

- 5G este a cincea generație de comunicații fără fir (wireless). 5G va permite interconectarea tuturor lucrurilor cu ajutorul a sute de miliarde de microcipuri. Tehnologia 5G se caracterizează prin viteze mari de transfer al datelor, de până la 1,2 gigabiți pe secundă, și pe un timp de răspuns foarte scurt. Pentru a se obține această performanță este nevoie de o cantitate mare de spectru radio și de o infrastructură formată, la început, din peste 400.000 de antene și sute de mii de telefoane 5G. Vorbim de România. La scurt timp după instalarea liniilor principale, vor fi instalate milioane de alte antene, de la Carei la Mangalia și de la Botoșani la Timișoara. Distanța dintre aceste antene va fi foarte mică, de la bloc la bloc sau la două blocuri, în orașe, și din 10 în 10 case, în cartierele de vile sau în sate.

- Este Uniunea Europeană de acord să aprobe această tehnologie?

- Instituțiile Uniunii Europene (Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană) au îngrijorări legate de protecția datelor personale și instituționale, de prezența în creștere a Chinei pe domeniul echipamentelor care formează infrastructura specifică tehnologiei 5G. Mai pe înțelesul tuturor, îngrijorările sunt legate de posibilitatea realizării oricărei forme de spionaj din partea conducerii politice a Chinei, prin intermediul companiilor care vând astfel de echipamente, în acest sens, a fost adoptată și Rezoluția Parlamentului European din 12 martie 2019, prin intermediul căreia se atrage atenția instituțiilor publice din țările membre UE să aibă în vedere ca, în toate procedurile de achiziții publice privind echipamentele specifice tehnologiei 5G, să elimine posibilitatea existenței unor tehnologii de tip “back door” (pe ușa din dos), care ar putea pune în pericol infrastructura critică a Uniunii Europene (telecomunicațiile, energia, sănătatea și serviciile sociale).

5G PROVOACĂ BOLI SINISTRE

- De ce se tem mulți oameni de știință de efectele acestui sistem de comunicații?

- Temerile oamenilor de știință independenți de interesele industriei sunt îndreptățite. În prezent, nu există niciun studiu științific care să arate că această tehnologie este sigură pentru oameni și ecosistem. Numai armatele marilor puteri militare cunosc efectele apocaliptice ale acestor tehnologii asupra ecosistemului. Există mărturii ale unor experți militari care creează îngrijorare. De exemplu Mark Steele, fost expert în sisteme de apărare în armata Marii Britanii, a afirmat despre 5G că este “criminal” și că face parte și din armele de împrăștiere a mulțimilor care protestează în stradă. În luna iulie 2018, peste 170 de oameni de știință au cerut instituțiilor Uniunii Europene blocarea implementării tehnologiei 5G. Pentru moment, și România ar trebui să aplice definiția britanică a principiului precauției: “Atunci când este în joc sănătatea publicului, riscurile pot să fie așa de mari și costurile unei acțiuni corrective ulterioare așa de ridicate, încât a preveni este mai indicat decât a vindeca”. Martin Pali, profesor la Universitatea de Stat din Washington, a spus: “5G provoacă următoarele boli: ruperea barierei sânge-creier, influențarea controlului electric al inimii, modificări ale comportamentului, perturbarea somnului, moartea celulelor, cancer, cataractă, dezlipire de retină, disjuncții ale glandei tiroide și altele”.

- Vă rog să analizați cel puțin unul dintre miile de studii asupra tehnologiei 5G.

- S-a bucurat de o atenție deosebită studiul mențional al lui Martin Pali, profesor emerit de biochimie și științe medicale la Universitatea de Stat din Washington, lucrare în care sunt prezentate efectele termice și non-termice ale câmpurilor electromagnetice atât asupra oamenilor, cât și asupra florei și faunei terestre. În opinia profesorului american, utilizarea tehnologiei 5G la nivel planetar, fără realizarea unor teste de siguranță biologică, va genera un adevărat haos în ecosistemul planetei Pământ. O altă personalitate a lumii științifice internaționale este doctorul Henry Lai, profesor emerit de bioinginerie la Universitatea din Washington, care a studiat, timp de 24 de ani, efectele câmpurilor electromagnetice neionizante asupra vieții oamenilor. El a arătat că microundele distrug ADN-ul, fapt care duce la boli degenerative ca Alzheimer și cancer.

“NIMENI NU ARE CUM SĂ SE PROTEJEZE DE EFECTELE DEZASTRUOASE ALE TEHNOLOGIEI 5G”

- Care este poziția Asociației Pro Consumatori din România?

- Din păcate, populația României nu a fost informată cu privire la efectele câmpurilor electromagnetice asupra vieții și sănătății. Nicio instituție a statului român, cum ar fi Ministerul Sănătății sau Ministerul Comunicațiilor, nu a realizat o campanie de informare cu privire la folosirea telefonului mobil. Asociația Pro Consumatori a fost singura organizație care a derulat campanii de informare și conștientizare a consumatorilor. Anul acesta, am lansat campania “Stop 5G”, constatând că oamenii politici nu înțeleg că această tehnologie nu face diferența între bogați și săraci, între oameni politici și cetățeni, și că nimeni nu are cum să se protejeze de efectele ei dezastruoase. Mirajul sumei de 580 de milioane de euro ce va fi obținută din implementarea tehnologiei 5G a făcut ca guvernul României să nu vadă partea care ține de protecția vieții și sănătății cetățenilor. Din fericire, licitația benzilor de frecvență s-a amânat. Totodată, guvernul Dăncilă le-a permis operatorilor de telefonie mobilă să amplaseze antene 5G oriunde, fără obținerea de autorizații de construire și indiferent de destinația terenurilor respective (parc natural protejat, teren agricol cu productivitate ridicată, pajiște montană pentru agricultură ecologică, sit arheologic etc.).

Slavă Domnului că nici acest demers nu s-a finalizat, datorită acțiunilor legale întreprinse de Coaliția STOP 5G, fondată de Asociația Pro Consumatori.

Lasă un comentariu