“ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI” LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ “LIVIU REBREANU”

Distribuie pe:

MOTTO: “Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”. (Mihai Eminescu)

În fiecare an, la început de februarie, se sărbătorește Ziua Internațională a Cititului Împreună-ZICI, poate nu întâmplător: serile și nopțile lungi și reci de iarnă fiind momente ideale pentru a ne umple timpul citind, de ce nu, cu voce tare, pentru sau cu ai noștri copii și adulți din familie, iar apoi să comentăm cele citite sau să medităm la ele în ceasurile de veghe.

Continuând tradiția, elevii clasei a III-a B au marcat această sărbătoare printr-o activitate deosebită la Biblioteca școlii, ajutați și îndrumați de doamna învățătoare Olimpia Nedelea și doamna bibliotecară Teodora Codoiu. Am discutat despre beneficiile citirii cu voce tare și, mai ales, despre cele ale citirii împreună, în grup: punem în mișcare mai multe simțuri, ne auzim și auzim și pe alții, corectăm și ne corectăm, ne străduim mai mult să citim corect, procesăm mai bine informațiile, socializăm etc. Am identificat împreună calitățile cititului: corectitudine, expresivitate, citire curentă, conștientă. Am citit, respectând aceste cerințe, poezia învățătoarei Vali Slavu “Citim Împreună”, apoi fragmente din cărțile cu care fiecare copil a venit la această activitate.

Ca răsplată pentru implicarea activă, fiecare copil a primit un ceas din carton cu mesajul “E timpul să citim împreună”, semne de carte cu mesaje care încurajează achiziționarea de cărți, cititul în general și cititul împreună: “Cartea este un cadou pe care poți să îl desfaci o dată, și încă o dată...” (Garisson Keillor), “O carte bună e precum un prieten bun”, “De câte ori citești o carte, undeva în lume se deschide o ușă, care lasă să intre mai multă lumină” (Vera Nazarian) etc. La urmă, fiecare participant a primit o diplomă pentru deosebita implicare în activitatea închinată Zilei Internaționale a Cititului Împreună.

Pentru clasa noastră, clasa a III-a B, este sărbătoare în fiecare zi de joi, când ne întâlnim în Clubul de lectură, între orele 15-16. Achiziționăm în fiecare lună o carte, pe care o citim pe parcursul lunii respective, iar la club citim împreună, dar și facem exerciții variate pe text, folosind în special metodele de dezvoltare a gândirii critice (Metoda cubului, Diamantul, Jurnalul cu dublă intrare etc.).

Consider că activitatea noastră și-a atins scopul, iar copiii vor vedea în citit și bibliotecă un Paradis (Jorge Luis Borges), care se va ivi în viața noastră atunci când avem cea mai mare nevoie de el. (Emma Thompson).

Lasă un comentariu