AMÂNAREA ȚINE DE GESTIONAREA EMOȚIILOR, NU A TIMPULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Indiana, citați de descopera.ro, susțin că amânarea este o problemă de gestionare mai degrabă a emoțiilor, decât a timpului, depresia, anxietatea și chiar afecțiunile cardiovasculare fiind identificate printre elementele legate de ceea ce ne determină să nu ne facem treaba la timp.

“Soluția oferită de obicei celor care se plâng că amână în continuu ce au de făcut până când se simt presați de timp sau chiar este deja mult prea târziu ca să mai facă ceva este aceea de a-și organiza mai bine timpul.

Însă studiul nostru sugerează că problema ține mai degrabă de gestionarea emoțiilor. Astfel, sarcinile a căror îndeplinire este amânată sunt lucruri care ne fac să ne simțim prost, fie că sunt plictisitoare, fie că sunt prea complicate sau ne fac să ne temem ca nu cumva să eșuăm, astfel că, pentru a ne simți mai bine pe moment tindem să facem orice altceva.

Noua perspectivă asupra amânării sarcinilor profesionale sau personale oferă și posibilitatea unor abordări care ne pot schimba atitudinea față de muncă. Schimbarea de sine, de orice fel, nu este un lucru ușor și, de obicei, urmează regula consacrată a celor doi pași înainte și a unuia înapoi. Acestea fiind spuse, avem încredere în faptul că oricine poate să învețe cum să nu mai amâne.

În cadrul studiului, am descoperit că atunci când subiecții erau rugați să facă lucruri care le-ar fi trezit sentimente negative, cum ar fi să citească povești triste, aceștia preferau să amâne îndeplinirea sarcinii rezolvând cuvinte încrucișate sau jucându-se pe calculator în loc să se pregătească pentru testul care știau că urmează. Adică, participanții care nu se simt bine amână ce au de făcut atunci când sunt disponibile activități care să îi distreze sau să le schimbe starea.

De multe ori, amânarea, cu toate că e făcută pe baza unei distracții pe termen scurt, poate să ducă la sentimente de vină care, în final, intensifică neplăcerea resimțită inițial. Deci, nu este vorba despre faptul că persoana în cauză nu și-ar fi împărțit bine timpul, ci numai despre nevoia de a urmări ceva ce o face să se simtă mai bine pentru un moment ulterior când va face ceva mai puțin distractiv.

Amânarea repetată este asociată cu probleme mintale și fizice, precum anxietatea, depresia, răceala sau gripa, ori chiar cu afecțiuni cardiovasculare, având aceste urmări în două moduri. În primul rând, pentru că îl stresează pe cel care recurge la această soluție și, în al doilea rând, pentru că uneori sunt amânate lucruri importante pentru sănătate. Astfel, în timp, stresul și evitarea activităților importante pentru sănătate se acumulează și cresc riscul unor afecțiuni grave, precum cele cardiace, diabet, artrită sau chiar cancer.

Pe de altă parte, dacă amânarea este o problemă de gestionare a emoțiilor, rezolvarea poate să fie foarte la îndemână. O abordare bazată pe terapii legate de acceptare și implicare, ce ține de terapia cognitiv-comportamentală, este cea mai potrivită. Această abordare pune accent pe beneficiile flexibilității psihologice, pe capacitatea de a tolera gânduri și sentimente inconfortabile, rămânând prezent în ciuda acestor sentimente și acordând importanță lucrurilor care te ajută să te apropii de ceea ce apreciezi mai mult în viață.

Sigur, cei mai mulți dintre noi nu vor ajunge să aplice tipuri de terapie specializată dar, atunci când cineva recunoaște, în sfârșit, că amânarea nu este o problemă de gestionare a timpului, ci a emoțiilor, data viitoare când se simte tentat să amâne ceva, trebuie să se concentreze numai asupra problemei care ar fi acțiunea următoare, adică următorul pas simplu pe care l-ar avea de făcut dacă ar începe chiar acum.

Astfel, nu te mai gândești la ce simți, ci la acțiuni simple, care pot fi făcute. Experiența personală a fiecăruia dintre noi a arătat destul de clar că, din momentul în care începem să facem ceva, de obicei suntem în stare să continuăm. În concluzie, important este să începi, în aceasta constă cheia evitării amânărilor repetate și a problemelor de sănătate pe care acestea le provoacă”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu