AUTORITĂȚILE AU DECRETAT EPIDEMIE DE GRIPĂ ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat Ministerului Sănătății că, în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. Potrivit datelor oficiale, peste 7.000 de persoane s-au îmbolnăvit, în acest sezon, iar numărul deceselor a ajuns la 18.

În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei.

Ministerul Sănătății (MS) reamintește populației că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației, consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc.

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Potrivit MS, începând de ieri, noile doze de vaccin gripal sunt distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.

Până la 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală, precizează ministerul de resort.

Lasă un comentariu