PREȘEDINTELE CHINEZ A DISCUTAT CU TRUMP

Distribuie pe:

Președintele chinez Xi Jinping l-a asigurat vineri prin telefon pe omologul său american Donald Trump că țara sa este “complet capabilă” să oprească epidemia de coronavirus, potrivit mass-media publice, citate de France Presse.

China “este pe deplin încrezătoare și capabilă de a eradica epidemia”, a declarat Xi în cursul acestei convorbiri telefonice cu președintele american, po-trivit remarcilor citate de televiziunea națională CCTV.

Potrivit agenției de presă China Nouă (Xinhua), Xi Jinping a cerut de asemenea Statelor Unite să reacționeze “în mod rezonabil” la epidemia ce a contaminat peste 31.000 de persoane, dintre care 636 au murit conform unui ultim bilanț publicat vineri.

Luni, diplomația chineză a acuzat Statele Unite că “au creat și semănat panică” în jurul noului coronavirus apărut în decembrie în centrul Chinei.

“Guvernul SUA a fost primul care și-a evacuat personalul din consulatul din Wuhan (orașul cel mai afectat de epidemie), a sugerat retragerea parțială a personalului ambasadei sale și a impus interdicție de intrare pe teritoriul lor călătorilor chinezi”, a subliniat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe.

Administrația americană “continuă să creeze și să răspândească panica, ceea ce este un exemplu foarte rău”, a declarat ea în fața presei.

Washingtonul interzice intrarea în Statele Unite a tuturor străinilor nerezidenți care sosesc din China și recomandă cetățenilor americani să nu se ducă în țara asiatică sau, dacă se află deja acolo, să plece.

Beijingul a luat măsuri excepționale la 23 ianuarie prin plasarea de facto în carantină a orașului Wuhan (centru), epicentrul virusului, și a celor 11 milioane de locuitori ai săi.

La rândul său, președintele american Donald Trump i-a declarat omologului său Xi Jinping că are “încredere” în China că va pune capăt epidemiei de coronavirus, a anunțat Casa Albă după convorbirea telefonică.

Trump “și-a exprimat încrederea în puterea și rezistența Chinei în lupta împotriva noii epidemii de coronavirus” și cei doi șefi de stat “au convenit să continue o comunicare și o cooperare lărgită între cele două țări”, a declarat președinția americană într-un comunicat.

 

Lasă un comentariu