LUMEA, BIBLIA ȘI... FLUIERUL

Distribuie pe:

* “Golește-mă, Doamne, ca un fluier, prin care să circule Duhul tău cel Sfânt”.

“În coliba întunecată/ Din carne și os lucrată/ A intrat Hristos deodată./ Coliba cum l-a primit/ S-a făcut cer strălucit/ Pe bolta de mărgărint.// Iar în ea Soare și Stele/ Cu arhangheli printre ele,/ În mijloc cu tron luminos,/ Și pe el, Domnul Hristos,/ Care mult se bucura, Duhul Sfânt s-alătura/ Și acolo rămânea/ Și acum și pururea”.

Vasile Voiculescu (1884-1963), scriitor, poet, prozator, dramaturg, medic român, membru titular al Academiei de Științe din România. Începuturile poetice au stat sub influența poeziei lui V. Alecsandri, Alex. Vlahuță, George Coșbuc. A fost timp de patru ani deținut politic (lotul Rugului Aprins împreună cu Dumitru Stăniloaie, Sofian Boghiu, Sandu Tudor ș.a.) în închisorile comuniste, unde s-a îmbolnăvit de cancer, murind acasă, la București, în anul 1963.

***

* “În cele două milenii care au trecut, Europa și zonele influențate cultural sau reorganizate de ea s-au hrănit direct ori indirect din Biblie, fie predicând-o, fie combătând-o, și astfel cultura moleculară a lumii e de neconceput în afara creștinismului”.

Victor Kernbach (1923-1995), scriitor român de science fiction și specialist în mitologie, autor al unor lucrări din acest domeniu, între care se remarcă Dicționarul de mitologie generală. În anul 1942 se înscrie la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. O întrerupe pentru doi ani pentru a pleca pe front. Revine în 1946 și obține licența în litere și filosofie, continuând în paralel activitatea jurnalistică.

***

* “Lumea aceasta am primit-o ca moștenire pe care nu-i îngăduit nimănui să o deterioreze, ci, pe care fiecare generație este obligată să o lase mai bună posterității. Fără îndatoriri, viața devine moale și lipsită de schelet: nu se mai poate ține dreptă. Nu exagera necazurile vieții și nu-i disprețui bunurile, dacă vrei să trăiești fericit”.

Joseph Joubert (1754-1824), moralist și eseist francez, amintit astăzi în mare parte pentru Pensees (Gânduri), publicate postum. A studiat la Paris la o facultate religioasă, unde s-a întâlnit cu Diderot și mai târziu a devenit prieten cu un tânăr scriitor și diplomat, Chateaubriand.

P.S. “Hristos revine ca să pună capăt istoriei păcatului. După aceea, nu vor mai fi nici suferință, nici lacrimi. Moartea nu-i va mai lua pe cei dragi de lânga noi. Suferința și nenorocirile din viața aceasta vor înceta și moartea nu va mai fi. Nu vor mai fi nici tânguire, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut”. (Apocalipsa: 21, 4).

Lasă un comentariu