FARISEII DE LÂNGĂ NOI ȘI ALEGERILE ANTICIPATE

Distribuie pe:

Urmărind în mass-media circul politic susținut de niște indivizi ciudați, politruci de doi lei grămadă, scârbit, te întrebi: Oare ce îi determină pe oamenii aceștia să acceadă în funcții politice? Dacă, pe primul loc ar fi patriotismul, dorința de a-și depune tot interesul, toată silința și munca în slujba poporului, spre binele națiunii, atunci sunt de admirat și merită susținuți prin vot. Din păcate, marea majoritate sunt animați de interese meschine, orgolii persoanele, avantaje financiare, relații. Poate cel mai trist aspect este cel legat de lene, fiindcă un individ harnic și deștept se realizează profesional, prin merite deosebite într-o afacere sau la un loc de muncă util pentru societate. Rar vezi un om realizat profesional, un om cinstit cu bun simț să se lupte pentru o demnitate politică, postură în care să muncească trei zile pe săptămână, cu șofer și șefă de cabinet, servitori plătiți din bani publici. Serile trecute m-a intrigat individul Victor Ponta, un tupeist fără caracter, care toată viața a alergat după funcții, în stare să-și vândă și izmenele de pe el, numai să ajungă cu blidul în față, să poată mânca... cu lingura mare. Este tipul perfect al fariseului, pentru care cinstea, dreptatea și sacrificiul pentru altul sunt niște calități mascate, în realitate fiind animat de ură, minciună, mândrie și necinste în defavoarea aproapelui. La oră de maximă audiență, euro-parlamentarul Tudose, fost prim-ministru PSD, l-a făcut mincinos…

Suntem un neam creștin și încercăm să ne rostuim viața după învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, a Sfinților Părinți și după bunul simț românesc, care presupune să viețuim cu “frică de Dumnezeu și rușine de oameni”. Duminică, 9 februarie, a 33-a după Rusalii, în prima duminică din perioada Triodului - perioada pregătitoare pentru înțelegerea Sfântului și Marelui Post, în Bisericile Ortodoxe și Greco-Catolice se va citi la Sfânta Liturghie pericopa Evangheliei de la Luca, a Vameșului și Fariseului, despre smerenie și mândrie, două însușiri la care trebuie să mediteze politicienii noștri, neduși la biserică decât în campanii electorale. Fiind de actualitate, mesajul acestei Evanghelii este valabil și pentru viața politică din România de azi, recomandat politicienilor de toate culorile. Chiar dacă fug de biserică, merită să lectureze acasă din Sfânta Evanghelie de la Luca (18, 10-14).

Fariseul din această pericopă era un om deosebit, credea el, făcea parte din partida celor adepți și slujitori ai legii formale. Fariseii rosteau rugăciuni lungi și fără rost, luau cuvântul în adunări și piețe; toate acestea numai să fie văzuți de oameni. Nu aveau nimic comun cu evlavia și meditația, cu rugăciunea și milostenia. Ei batjocoreau societatea în care trăiau, ducând o viață de lene și huzur. Mântuitorul Iisus Hristos le spune: Voi închideți oamenilor Împărăția cerurilor, mâncați casele văduvelor, căutați să vă faceți ucenici și îi aruncați în murdărie, dați zeciuială, dar călcați dreptatea, mila și credincioșia, voi curățați partea din afară a paharului, sunteți morminte văruite pe dinafară și înăuntru putreziciune. Voi păreți la suprafață credincioși și înăuntru sunteți numai fățărnicie și nelegiuire, împodobiți mormintele proorocilor de ochii lumii, dar voi i-ați omorât… Matei (III,7; XXIII, 13-36). Tipul acesta de oameni lipsiți de scrupule caracterizați de Mântuitorul, confundați cu propriile lor interese, se regăsesc și printre politicienii din zilele noastre.

Tipul fariseului este o boală socială, pătrunde în toate ramurile de activitate: tupeul îl ia drept pricepere, nerușinarea datoria de afirmare, și este atât de orbit de iubirea de sine, încât, ușor recurge la crime morale, culminând cu lăcomia în câștig nemeritat. Toate acestea sunt practicate sub masca patriotismului și devin sminteală pentru mulți.

Fățărnicia este soră bună cu intriga, care naște ura și patima, de aceea nu mai există patriotism adevărat într-un suflet pătat, sau într-o inimă vicleană.

Singura cale de îndreptare a politicienilor noștri este legată de prezentarea la vot a cetățenilor, la alegeri anticipate.

Lasă un comentariu