APARIȚIA CELOR DOI SRI-LANKEZI A ACUTIZAT CONFLICTUL DINTRE CONDUCEREA BRUTĂRIEI ȘI FOȘTI ANGAJAȚI

Distribuie pe:

Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu și a efectuat o anchetă în cazul celor doi brutari din Sri Lanka, angajați cu forme legale la Ditrău, județul Harghita, menționând că apariția celor 2 cetățeni din Sri Lanka a acutizat conflictul dintre conducerea brutăriei și foști angajați.

Pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat în fața primăriei, ei fiind nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi brutari din Sri Lanka. Oamenii susțineau că le e teamă ca la ei în comună “să nu vină un val de migranți”, care să le impună cultura lor și să le pună în pericol siguranța.

“În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni. Un rol însemnat l-au jucat și lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comu-nitate care, de asemenea, a contribuit la aprofun-darea conflictului”, potrivit unui comunicat al AP.

AP afirmă că această situație a fost posibilă și în contextul “unor informații eronate și nefundamentate” venite din surse mass-media.

“Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual. În timpul anchetei efectuate de reprezentanții Avocatului Poporului, în cadrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru”, informează AP.

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității “a gestionat corespunzător situația” și a depus toate diligențele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situații pe viitor, primarul din localitate a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate. Cazul va continua să rămână în atenția Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflați pe teritoriul României, menționează AP.

Cu această ocazie, instituția Avocatul Poporului reamintește faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind discursul instigator la ură, care va aborda inclusiv pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Lasă un comentariu