DOCTORUL CHINEZ CARE A SEMNALAT PERICOLUL EPIDEMIEI A MURIT INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Medicul care, în decembrie 2019, a dat alarma cu privire la noul coronavirus din China, a murit ieri din cauza agentului patogen, stârnind o revărsare de durere și furie, după ce boala a ucis până acum peste 630 de oameni.

Cel puțin 31.000 de persoane sunt, în prezent, infectate cu virusul pe care oftalmologul Li Wenliang l-a semnalat cu mai bine de două luni în urmă.

De atunci, boala s-a extins în China, ceea ce a determinat guvernul să blocheze orașe cu zeci de milioane de locuitori, iar panica s-a răspândit pe glob, deoarece au apărut peste 240 de cazuri în 24 de țări.

Pe o navă de croazieră în carantină, în Japonia, sunt 61 de cazuri confirmate.

Președintele chinez Xi Jinping și președintele american Donald Trump au purtat o convorbire telefonică despre situația de urgență declarată la nivel global.

Xi a cerut ca “SUA să răspundă în mod rezonabil la noul focar de coronavirus”, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

Trump și-a exprimat “încrederea” în capacitatea Chinei de a combate epidemia, a transmis Casa Albă, în timp ce Beijingul și-a exprimat nemulțumirea cu privire la interdicțiile privind sosirile din China, instituite de Statele Unite și alte țări.

Dr. Li, 34 de ani, a murit vineri dimineață, a comunicat Spitalul Central Wuhan într-o postare pe o pagină de socializare, anunțul declanșând un val de tristețe profundă față de soarta medicului, considerat “un adevărat erou”.

De asemenea, pe rețelele de socializare s-a înregistrat un atac furibund la adresa autorităților, postările fiind șterse, ulterior, stârnind revolta cetățenilor în privința cenzurării dreptului la liberă exprimare.

Moartea lui Li scoate în evidență riscurile enorme pe care și le asumă doctorii pentru a trata pacienții din spitale supraaglomerate și insuficient dotate, din Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, aflați în carantină.

Personalul medical este suprasolicitat și nu are echipament de protecție suficient, a declarat joi viceguvernatorul provinciei Hubei.

Li avertizase despre focarul de coronavirus încă la 30 decembrie 2019, dar a fost acuzat că răspândește “zvonuri”.

Ulterior, a contractat boala în timp ce trata un pacient.

Marile companii aeriene au suspendat zborurile către și dinspre China, în timp ce mai multe state și-au sfătuit cetățenii să părăsească această țară. Dar cazurile continuă să apară.

Două nave de croazieră care transportau mii de turiști în Hong Kong și Japonia au fost plasate în carantină, în timp ce autoritățile testează oamenii pentru infecții.

Vineri, alte 41 de persoane au fost testate pozitiv la bordul Prințesei Diamante din Japonia, ridicând numărul total de cazuri infectate pe navă la 61. (surse - afp.com, cnn.com)

Lasă un comentariu