EXODUL PERSONALULUI DIN SĂNĂTATE RĂMÂNE UNA DINTRE PRINCIPALELE PROVOCĂRI

Distribuie pe:

Consilierul de stat la Administrația Prezidențială Diana Păun a declarat, vineri, că “exodul” personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România și, ca urmare, este necesară o planificare “strategică” în domeniul forței de muncă din domeniu, care să asigure numărul adecvat de profesioniști, cu o distribuție geografică “optimă”.

“Resursa umană reprezintă componenta esențială a oricărui sistem sanitar, de a cărei calitate și disponibilitate depind performanța și calitatea serviciilor. Resursa umană din Sănătate constituie o prioritate a președintelui României pe aria Sănătății. (...) România normală este cea în care nu ne mai confruntăm cu lipsa profesioniștilor sau cu exodul medicilor, mai ales al celor tineri. Avem nevoie de planificare strategică în domeniul forței de muncă din Sănătate, care să asigure numărul adecvat de profesioniști, cu specializări adecvate și cu distribuție geografică optimă. (...) Exodul personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România. (...) Vreau să subliniez încă o dată ideea că pentru redresarea acestui trend este nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de cooperarea între instituții, dar și de cooperarea cu alte state”, a afirmat Păun, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

Ea a subliniat că, în egală măsură, este nevoie de “spitale curate, de condiții, de salarizare și infrastructură adecvate pentru desfășurarea activității”, de oportunități de dezvoltare a carierei și de specializare, dar și de o “revalorizare” a profesiei medicale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a menționat, la rândul său, că, anual, se înregistrează încă un număr “important” de medici care părăsesc România.

“Anual încă este un număr important de medici care părăsesc România, astfel încât la nivelul țării există din ce în ce mai puțini specialiști și sunt probleme importante cu care Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică teritoriale se confruntă în a gestiona asistența medicală în toată țara. Există probleme în anumite specialități, cum ar fi anestezie - terapie intensivă, pediatrie, unde la nivelul spitalelor teritoriale există foarte puțini medici și sunt necesare eforturi administrative ieșite din comun pentru a completa și substitui această absență și a face totuși ca sistemul sanitar să funcționeze”, a susținut Moldovan.

Lasă un comentariu