ALEGERILE LOCALE VOR AVEA LOC PE 14 SAU PE 21 IUNIE

Distribuie pe:

Premierul demis Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că alegerile locale din acest an vor avea loc pe 14 sau pe 21 iunie.

“Mandatele consiliilor locale și județene expiră la patru ani după depunerea jurământului, asta înseamnă a doua parte a lunii iunie. Ca atare, cel mai probabil, alegerile locale vor fi fie în 14, fie în 21 iunie, cel târziu pe 21 iunie”, a declarat Orban.

Referindu-se la alegerile parlamentare anticipate, acesta a spus că “depind în mare măsură de două elemente: viteza cu care se derulează calendarul care să permită, din punct de vedere constituțional, președintelui României, să dizolve Parlamentul. Perioada minimă este de 60 de zile, începând de luni. Și depinde, de asemenea, de forma finală, pentru că PSD o să se repeadă pe ordonanța de urgență privitoare la alegerile parlamentare”.

Liderul liberal a mai susținut că, în cel mai bun caz, alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în a doua decadă a lunii iunie.

 

Orban, despre învestirea noului guvern: Parlamentarii PNL vor asigura cvorumul, dar nu vor vota

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii liberali vor participa la audierile miniștrilor propuși din comisii și vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.

“Parlamentarii liberali vor participa la audierile din comisii și la votul din plen, pentru asigurarea cvorumului și nu vor vota. Important e cvorumul. Noi putem merge să votăm “împotrivă”. S-a văzut foarte clar că parlamentarii PNL sunt de încredere. E preferabil să stăm în bănci, dar asta înseamnă că nu e vot “pentru”. Obiectivul nostru reprezintă buna guvernare a României. Buna guvernare a României, din punctul nostru de vedere, nu se poate asigura cu actualul Parlament. Actualul Parlament este, practic, Parlamentul ales în decembrie 2016 și este într-o totală contradicție cu opțiunile, așteptările, dorințele cetățenilor români”, a declarat Orban într-o emisiune la B1 TV.

El a spus că decizia privind propunerea numirii unui nou prim-ministru, în cazul în care cea actuală nu va aduna numărul suficient de voturi, aparține președintelui Klaus Iohannis.

 

Sesizarea cu privire la desemnarea premierului, depusă la CCR

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că luni (ieri, n.r.) va depune sesizarea către Curtea Constituțională cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis.

“Un singur lucru o să invoc din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneți dumneavoastră ce forță politică sau ce parlamentar a anunțat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeași ședință l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către președintele României, domnul Orban, și în aceeași ședință au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice și mie cum văd ei această interpretare constituțională și mai ales cum poți să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze. Presupun că CCR o să ne lămurească”, a afirmat Ciolacu, într-o conferință de presă, la finalul Conferinței extraordinare a PSD București.

Întrebat dacă parlamentarii PSD vor boicota ședința în care va fi supus votului guvernul Orban, Ciolacu a spus: “Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenți, ar trebui să așteptăm totuși răspunsul, să vedem dacă este constituțional sau cineva a declanșat un conflict de natură juridică constituțională”.

 

Orban consideră că PSD are două variante în Parlament: anticipate sau să învestească guvernul

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, susține că Partidul Social Democrat se află într-o situație dificilă în Parlament, având opțiunea alegerilor anticipate sau pe aceea de a susține noul cabinet propus de liberali.

El a declarat, duminică seara, într-o emisiune la postul de televiziune B1, că PSD s-ar putea afla într-o situație “absolut penibilă” dacă va susține în Parlament un guvern pe care l-au demis prin moțiune de cenzură.

“Au două variante: anticipate sau să învestească guvernul. Vă dați seama ce ar fi în condițiile în care noi și, eventual, alți parteneri nu votăm învestirea guvernului nostru, iar guvernul să fie învestit la voturile PSD? Se ajunge la o situație absolut ridicolă pentru ei. Adică ei nu vor mai putea să facă opoziție. (...) Cum o să sune asta: voi ați dat guvernul jos și acum îl reinvestiți? O să se ajungă într-o situație absolut penibilă”, a afirmat Orban.

Pe de altă parte, liderul liberal a subliniat că varianta boicotării de către PSD a ședințelor Parlamentului în cadrul cărora ar urma să fie discutată învestirea noului guvern, pentru a nu asigura cvorumul, “nu ține”, pentru că va exista o presiune publică pe acest subiect.

 

Noul program de guvernare și lista miniștrilor din noul cabinet, făcute publice ieri

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat, duminică seara, că în cursul zilei de luni (ieri, n.r.) va anunța lista miniștrilor noului cabinet și va face public noul program de guvernare reactualizat.

El a declarat, într-o emisiune de televiziune, că atât componența viitorului guvern, cât și programul de guvernare vor fi discutate în ședința Biroului Politic Național al PNL.

“Vom avea reuniunea Biroului Politic Național al PNL, la care vom supune dezbaterii lista miniștrilor și programul de guvernare reactualizat”, a afirmat Orban.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că viitorii miniștri vor fi aceiași cu cei din cabinetul demis în această săptămână, în urma adoptării moțiunii de cenzură.

“În ceea ce mă privește, sunt mulțumit de activitatea miniștrilor”, a precizat liderul liberal, care a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Executiv.

 

Lasă un comentariu