PĂRINȚI ÎNGRIJORAȚI DE RISCUL CONTAMINĂRII COPIILOR CU NOUL CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Părinții unor elevi de clasa I de la Școala Gimnazială “George Coșbuc” din Târgu-Mureș au cerut, în scris, conducerii instituției, izolarea unui copil a cărui mamă se va întoarce din China în zilele următoare, de teamă ca aceasta să nu fie purtătoare de coronavirus.

Părinții solicită ca elevul să stea acasă pe perioada în care mama lui (care urmează să se întoarcă din regiunea Macao, unde au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus), să stea acasă atâta timp cât femeia se va afla în carantină.

Părinții au mai cerut ca după terminarea perioadei de carantină, atât copilul, cât și mama lui să își facă analizele, să prezinte rezultatele și să fie luate măsuri de izolare și în cazul altor copii care sunt rude cu elevul în cauză.

Potrivit inspectorului general școlar al județului, prof. Claudiu Bândilă, elevul nu poate fi împiedicat să vină la școală, chiar dacă mama lui va fi obligată să se izoleze la domiciliu.

“Autoizolarea membrilor familiei se face voluntar, doar mama fiind obligată să se izoleze la domiciliu. Ținem legătura cu Direcția de Sănătate Publică privind acest caz, instituție care, la rândul ei, ia măsurile de monitorizare a mamei și ține legătura cu familia, pregătită să urmeze protocolul”, a precizat, duminică, prof. Claudiu Bândilă.

Direcția de Sănătate Publică Mureș a comunicat școlii că după intrarea în țară a mamei elevului, membrii familiei vor avea obligația să poarte mască, să stea la distanță și să ia măsuri stricte de igienă.

DSP Mureș a precizat că, zilnic, în școală se va face triajul epidemiologic, iar în cazul apariției de simptome se va suna de urgență la 112, iar la intrarea în țară, peste câteva zile, mama elevului are obligația să completeze un chestionar care va fi transmis la DSP Mureș.

Printr-o adresă emisă la finele săptămânii trecute, Instituția prefectului solicită ISJ sprijin în vederea identificării unor spații ce pot fi destinate carantinării persoanelor care se întorc din zone afectate de infecția cu noul coronavirus 2019nCov, în cazul în care situația epidemiologică o impune. DSP Mureș va aduce la cunoștința Inspectoratului Școlar Mureș orice caz de eveniment epidemiologic.

Conform notei Ministerului Educației și Cercetării, emise la finele săptămânii trecute și transmise inspectoratelor școlare județene, unitățile de învățământ trebuie să se asigure de următoarele:

* Realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unitățile de învățământ la începutul fiecărui schimb.

* În cazul apariției a minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat și Direcției Județene de Sănătate Publică.

* În cazul absenței timp de trei zile, consecutiv, a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ, din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda.

* Realizarea dezinfecției unității de învățământ.

* Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.

* Pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se vor asigura obligatoriu apă și săpun, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă, respectiv: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă etc.); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure/autorizate; amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale etc., pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.

De asemenea, inspectoratele școlare județene au obligația de a informa zilnic Ministerul Educației și Cercetării, cu privire la toate situațiile de îmbolnăviri apărute și la numărul unităților de învățământ care își suspendă cursurile integral/parțial din această cauză.

Ministerul Sănătății reamintește populației că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală, precizează ministerul de resort.

Potrivit datelor oficiale, în țară nu au fost confirmate, până în prezent, cazuri de infecție cu coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția, într-un comunicat (who.org), că “dezinformarea privind coronavirusul poate fi mai contagioasă decât coronavirusul însuși”.

Lasă un comentariu