USCĂTOARELE DE MÂINI, SURSĂ DE BACTERII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Connecticut, citați de descopera.ro, susțin că uscătoarele de mâini nu asigură o igienă corespunzătoare din cauză că acestea împrăștie în aer bacterii.

“Studiu nostru confirmă teoria conform căreia uscătoarele de mâini absorb bacterii fecale din aerul toaletelor și apoi le suflă înapoi pe mâini, atunci când acestea sunt folosite.

Bacteriile din toalete provin din fecale, care pot fi împrăștiate prin aer, mai ales când se trage apa cu capacul ridicat. De fiecare dată când tragem apa, fie în toaleta de acasă, fie în una publică, atâta timp cât capacul nu este închis, bacteriile fecale ajung în aer, acest fenomen fiind numit nor de toaletă. Din acest motiv, este indicat să nu ținem capacul toaletei ridicat atunci când tragem apa, dar și să ținem periuțele de dinți într-un dulăpior de baie.

Norul de toaletă este ușor de gestionat în băile proprii, însă este mult mai dificil în toalete publice, precum cele din restaurante sau birouri, care sunt folosite constant.

Cercetarea noastră a presupus expunerea unui set de farfurii, timp de 30 de secunde, la aerul provenit din uscătoarele de mâini. Un alt set de farfurii a fost expus, timp de două minute, doar la aerul toaletei, fără uscător. Rezultatele au fost surprinzătoare. Farfuriile expuse la uscătorul de mâini au avut între 18 și 60 de colonii de bacterii pe farfurie, iar cele expuse doar la aerul din baie au avut cu o colonie mai puțin, chiar dacă au stat în toaletă de patru ori mai mult.

Dintre toate bacteriile de pe farfurii, 2 - 5% erau colonii formate din spori, numite Bacillus subtilis PS533. B. subtilis este o bacterie întâlnită în mod natural și este destul de inofensivă. Este normal să apară în băi, mai ales dacă există un nor de toaletă persistent. Problema este că au fost depistate, în cantități mari, și alte bacterii străine, multe dintre acestea având un potențial patogen, iar uscătoarele de mâini sunt o cale propice pentru a le împrăștia la fiecare persoană care folosește toaleta.

Aceste rezultate indică faptul că multe tipuri de bacterii, incluzând potențiali patogeni și spori, pot fi depozitate pe mâini, după ce au fost expuse la uscătoarele de mâini din toalete. Sporii ar putea fi, astfel, împrăștiați în întreaga clădire. Filtrele instalate pe aparate par să reducă împrăștierea bacteriilor de până la patru ori, dar nu în mod complet.

Nici prosoapele de hârtie nu fac prea bine, fiindcă generează multe deșeuri și nu sunt o alternativă ecologică la uscătoare, deși feresc mâinile de 77% din bacteriile din aer”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu