DOAR 0,4% DINTRE ANGAJAȚII ROMÂNI MUNCESC DE ACASĂ...

Distribuie pe:

Ultimele date privind munca la distanță în Uniunea Europeană (UE) publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat îi plasează pe bulgari și pe români pe ultimele locuri în ceea ce privește ponderea persoanelor care lucrează de acasă din totalul de angajați, cu 0,3% și, respectiv, 0,4%.

La polul opus, se situează Olanda, unde 14% dintre salariați lucrează de acasă, urmată de Finlanda (13,3%), Luxemburg (11%) și Austria (10%).

Statisticile Eurostat arată că, în anul 2018, la nivel european, aproximativ 5,2% dintre persoanele cu vârsta între 15 și 64 de ani au lucrat în mod obișnuit de acasă.

În privința împărțirii pe sexe, aceasta era de 5,5% la nivel european pentru femei și 5% pentru bărbați, dar în opt state împărțirea este inversă: bărbații lucrează mai mult de acasă decât femeile.

Cele mai mari ponderi se află în Olanda (15,5% dintre bărbați și 12,3% dintre femei), Danemarca (8,5% dintre bărbați și 7% dintre femei) și Irlanda (7,2% dintre bărbați și 5,7% femei).

În România, ponderea persoanelor angajate care în mod normal lucrează de acasă a rămas constantă la 0,4% în ultimul deceniu, în timp ce ponderea celor care uneori lucrează de acasă a crescut ușor de la 0,2% în 2008 până la 0,3% în 2018.

Potrivit unui studiu realizat în 2018 de eJobs România, 8 din 10 români ar dori să lucreze de acasă măcar o zi pe săptămână. Întrebați care sunt motivele pentru care și-ar dori acest lucru, peste 60% au spus că ar putea, astfel, să își gestioneze mai bine timpul de lucru, 55% vor să reducă timpul pierdut în trafic, 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia să petreacă mai mult timp cu familia, alte motive fiind creșterea nivelului de confort personal, reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creșterea productivității, dar și scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.

Angajații a căror activitate se desfășoară de la distanță (telemunca) realizată cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.) au aceleași drepturi pe care le au și ceilalți salariați, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Potrivit legii, telemunca poate fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Aceeași analiză a eJobs România arată că tot mai multe companii au început să ofere angajaților, ca pe un beneficiu, posibilitatea de a lucra de acasă. Cu toate acestea, rămâne o opțiune viabilă doar pentru o mică parte dintre angajați, respectiv cei a căror activitate se poate desfășura și independent de spațiul tradițional al biroului.

Lasă un comentariu