DINCOLO SAU DINCOACE DE ECRAN, VIAȚA PULSEAZĂ LA FEL

Distribuie pe:

Motto: “Fugi spre salvare cu iubire, iar pacea te va urma!” (River Phoenix)

La gala premiilor Oscar 2020, actorul Joaquin Phoenix (45 de ani) a fost desemnat Cel mai bun actor în rol principal, grație interpretării din controversatul film “Joker”, regizat de Tod Phillips. Starul i-a învins la această categorie pe Adam Driver (“Marriage Story”), Antonio Banderas (“Pain and Glory”), Jonathan Pryce (“The Two Popes”) și Leonardo DiCaprio (“Once Upon a Time in Hollywood”).

Joaquín Rafael Phoenix (n. 28 octombrie 1974, în Rio Piedras, Puerto Rico), cunoscut în trecut ca Leaf Phoenix, este un actor, producător, regizor de videoclipuri, muzician și activist american. A primit un Premiu Grammy, un Glob de Aur și trei nominalizări la Premiile Oscar, pentru rolurile din “Gladiatorul”, “Walk the Line” și “The Master”.

Comentatorii consideră că, dacă s-ar fi acordat și un Oscar pentru cel mai bun discurs, cu siguranță tot el ar fi fost câștigătorul, pentru că a oferit unul dintre cele mai puternice monologuri din istoria premiilor Academiei:

“Doamne, sunt plin de recunoștință în acest moment. Nu mă simt, însă, cu nimic mai presus față de colegii mei nominalizați sau față de oricine din această încăpere, pentru că toți împărtășim aceeași dragoste - dragostea pentru film. Această formă de expresie mi-a oferit o viață extraordinară. Nu știu ce aș fi fost fără ea”, și-a început Joaquin Phoenix discursul de acceptare a primului său Oscar din carieră. “Cel mai mare cadou pe care mi l-a oferit mie și multora din această cameră este oportunitatea de a ne folosi vocea pentru a face auzite persoanele fără voce. M-am gândit foarte mult la unele dintre problemele frustrante cu care ne confruntăm la nivel colectiv și, chiar dacă uneori simțim sau suntem făcuți să simțim că luptăm pentru cauze diferite, eu știu că încă putem lupta ca o comunitate. Cred că, fie că vorbim despre sex și inegalitate, sau despre rasism, sau drepturile minorităților, sau drepturile animalelor, vorbim, de fapt, despre lupta împotriva nedreptății. Vorbim despre lupta împotriva credinței că o nație, o rasă, un om, un sex sau o specie au dreptul să domine, să controleze și să exploateze o alta fără drept de apel. Cred că am ajuns să fim foarte deconectați de la lumea naturală... Și mulți dintre noi ne facem vinovați de o privire egocentrică asupra lumii, avem credința că noi suntem centrul universului. Intrăm în această lume și ne folosim de resursele ei - ne simțim îndreptățiți să inseminăm artificial o vacă, iar când dă naștere, îi furăm copilul, chiar dacă urletele ei de durere nu pot fi interpretate greșit. Apoi îi luăm laptele și îl punem în cafeaua și în cerealele noastre. Cred că ne este teamă de ideea de schimbare personală, pentru că avem impresia că trebuie să sacrificăm ceva, să renunțăm la ceva, dar oamenii sunt cele mai bune, cele mai creative, cele mai ingenioase ființe, iar când folosim iubirea și compasiunea ca principii ce ne ghidează, putem crea, dezvolta și implementa sisteme care sunt benefice pentru toate ființele și pentru mediul înconjurător”.

Marele câștigător a recunoscut însă și faptul că nu a fost întotdeauna un om bun, însă a încercat să-și repare greșelile: “Am fost un om imoral, uneori am fost rău, iar multora le-a fost greu să lucreze cu mine, pentru că am fost dificil, și sunt recunoscător pentru că atât de mulți oameni din această încăpere mi-au acordat o a doua șansă. Și cred că, atunci suntem la cel mai înalt nivel, când ne sprijinim unii pe ceilalți, și nu când ne anulăm reciproc pentru greșelile din trecut, când ne ajutăm să creștem, când ne educăm, când ne ghidăm pe drumul mântuirii, asta este cea mai bună versiune a umanității”. În încheiere, cu lacrimi în ochi, Joaquin Phoenix i-a adus un omagiu fratelui său mai mare, actorul, cântărețul și activistul pentru drepturile animalelor River Phoenix, care a murit la vârsta de 23 de ani în urma unei supradoze de droguri: “Când avea 17 ani, fratele meu a scris aceste versuri: «Fugi spre salvare cu iubire, iar pacea te va urma!»“.

Lasă un comentariu