SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENT PENTRU O ROMÂNIE NORMALĂ

Distribuie pe:

Poporul român s-a bucurat de succesul revoluției din decembrie 1989 crezând că aceasta va aduce o schimbare în bine și România va urma o altă cale de dezvoltare care să asigure poporului o viață mai bună.

După 30 de ani de la această revoluție, în România s-au făcut foarte puține lucruri bune care să răspundă năzuințelor maselor populare - s-a trecut de la socialism la o nouă formă de capitalism căreia lumea îi spune capitalism sălbatic.

Multe fabrici și uzine au fost distruse sau vândute, mulți oameni rămânând fără locuri de muncă. Au rămas în paragină multe stațiuni balneoclimaterice și tabere școlare.

Astăzi, în România, s-au construit mai multe vile pentru cetățenii îmbogățiți rapid și mai puține blocuri și locuințe sociale pentru cetățenii de rând.

În agricultură s-au distrus sistemele de irigații, s-au desființat întreprinderile agricole de stat și stațiunile de mașini și tractoare.

A crescut abandonul școlar și analfabetismul.

Toate sondajele ne arată că drumul pe care merge România este greșit.

Toți cetățenii României, doresc să trăiască într-o țară normală.

Pentru ca România să fie o țară normală, e nevoie să aibă conducători înțelepți și iubitori de țară.

În fruntea României poporul a ales un parlament și un președinte care au depus jurământ să lupte pentru prosperitatea poporului român și să apere independența și integritatea țării. Lor le revine sarcina de a crea condiții pentru dezvoltarea țării, pentru întărirea democrației și pentru bunăstarea poporului - român.

Poporul român are forțe nebănuit de puternice dacă este unit.

În primul deceniu după cel de-Al Doilea Război Mondial, poporul român unit și bine condus a reușit în scurt timp și cu tehnica de atunci să refacă distrugerile de război, să învingă bolile și foametea și să treacă la dezvoltarea economică, socială și culturală a țării.

Conducătorii țării au datoria să unească poporul și să-l călăuzească în drumul spre o Românie normală în care vrem să trăim noi și urmașii noștri.

Cel mai mare rol în făurirea unei Români normale îl are Parlamentul țării, cel care face legi și aprobă planuri de dezvoltare.

Pentru ca activitatea parlamentului să devină mai eficientă și în folosul cetățenilor, face următoarele propuneri:

1) În Parlament să se dezbată și să se aprobe legi care să răspundă intereselor tuturor cetățenilor, nu numai intereselor de grup sau numai a unor categorii sociale, legi care să dureze, nu legi care să se schimbe odată cu schimbarea guvernelor.

2) Elaborați legi prin care să fie confiscate toate bunurile obținute de către unele persoane pe căi necinstite.

3) Persoanele prinse la furat și la cerșit peste hotare, luați-le prin lege dreptul de a mai călători în afara țării, că ne fac de râs în lume.

4) Parlamentarii membri ai partidelor politice să nu se poată muta de la un partid la altul în timpul mandatului pentru că schimbându-și partidul, ei nu mai reprezintă interesele cetățenilor care i-au ales. Dumnealor ar trebui să-și piardă mandatul.

5) Parlamentarii să prețuiască timpul rezervat dezbaterilor și aprobării legilor, astfel încât o lege să fie dezbătută și votată în timp mai scurt și să nu rămână proiectele de legi nediscutate cu anii, urmând a fi aprobate tacit.

Anul acesta, ca și anii anteriori, va fi un an pierdut în drumul nostru spre o Românie normală pentru că dumneavoastră, stimați parlamentari, folosiți timpul și banii publici pentru dărâmarea de guverne și pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.

Prioritate în activitatea dumneavoastră este lupta pentru putere și acțiunile în folosul și pentru binele țării.

În Parlament nu faceți critică constructivă, ci împiedicați prin toate mijloacele orice acțiune a adversarilor politici, chiar dacă aceasta ar fi pentru binele țării. Vă bucură și speculați orice greșeală a adversarilor dumneavoastră politici și, pentru binele patriei, nu-i ajutați să se îndrepte.

6) Ședințele pentru comisii și cele în plen trebuie să se desfășoare după un orar și după un program bine stabilit și la care să participe activ și în mod civilizat toți deputații și senatorii.

Multe ședințe sunt amânate din lipsă de cvorum, iar în cele care au loc, de multe ori participanții adresează cuvinte jignitoare la adresa colegilor lor sau bruiază ca la manifestații desfășurarea activității ședinței. Birourile camerelor parlamentului, în baza regulamentelor de funcționare, ar trebui să sancționeze abaterile parlamentarilor indisciplinați.

7) Votul în parlament să fie secret, nu cu arătarea bilelor, parlamentarii putând să voteze după cum le dictează conștiința, nu după cum le cer liderii de partid.

8) Fără un plan de dezvoltare a României pe un an, pe o perioadă legislativă și în perspectivă pe termen lung, nu vom face pași spre o Românie normală.

În anii de după revoluție, activitatea în România s-a desfășurat în baza programelor de guvernare ale partidelor sau coalițiilor aflate la putere care, cu excepția programului PSD care a fost mai cuprinzător, au cuprins mai mult generalități în loc de obiective concrete pentru a căror îndeplinire să fie stabilite responsabilități și termene.

Propun să se constituie la nivel național un organism care să se ocupe de pregătirea și elaborarea planurilor de dezvoltare economico-socială a României.

Îndeplinirea obiectivelor planificate să fie principala preocupare a membrilor guvernului, a parlamentarilor și a partidelor politice. Aceștia să-și petreacă o bună parte din timp pe teren printre oameni pe șantiere, în uzine, pe câmp și peste tot unde se produc bunuri materiale.

Guvernanții trebuie să cunoască țara și oamenii ei cu bucuriile și necazurile lor.

Ei trebuie să fie lăsați mai mult timp să guverneze.

9) Să se studieze problema introducerii stagiului militar obligatoriu sau opțional pe o perioadă de aproximativ un an pentru tineri. De-a lungul timpului s-a dovedit că stagiul militar constituie o adevărată școală de educație pentru tineri. În timpul stagiului militar, pe lângă programul de instrucție, tinerii ar putea învăța o meserie ori ar putea participa pe diferite șantiere la muncă în folosul patriei.

10) Propun să se constituie un sfat al seniorilor format din academicieni, duhovnici, eroi, veterani, oameni de știință și cultură și alți oameni înțelepți din rândurile tuturor păturilor sociale, sfat pe care președintele și guvernanții să-l consulte înainte de a lua decizii importante pentru țară.

11) E necesar ca la alegeri să fie mobilizați să participe marea masă a alegătorilor. Bârfa fără limite dintre partidele și candidații aflați în cursa electorală ce ni se oferă zilnic pe micile ecrane și în adunările publice, cât și lipsa unor programe credibile îi scârbește pe alegători, care aleg să stea acasă.

12) Stimați parlamentari,

Toți românii își doresc să trăiască într-o Românie normală. Prin muncă și voință, uniți, nu dezbinați, vom putea face pași spre o Românie normală.

Nu vom putea face niciodată o țară ca afară pentru că România nu a fost imperiu și nu a avut colonii.

O Românie normală putem făuri prin întărirea puterii statului, prin înlăturarea urii dintre forțele politice și prin sporirea încrederii în conducători.

13) Vă rog să nu mai umiliți pensionarii, ieșind aproape zilnic în ultimii ani la emisiunile de știri televizate, vorbindu-le despre pensii.

După ce ați moșit un an întreg în parlament legea pensiilor și ați aprobat-o, acum vă tânguiți s-o aplicați sau nu și veniți cu propuneri de a o modifica sau de a elabora - nouă lege a pensiilor, care să fie agreată de noua putere.

O mamă când își servește copiii la masă cu mâncare, întâi pune mâncare în farfuriile copiilor și mai apoi se servește ea cu ce-i mai rămâne. Dumneavoastră aveți grijă să măriți mai întâi salariile angajaților din cadrul parlamentului, guvernului, administrației prezidențiale și în cadrul altor structuri ale statului, urmând ca mulțimea salariaților din structurile inferioare și pensionarii, mai ales sectorul privat și să mai aștepte până când situația economică va fi favorabilă.

Dacă nu se vor lua măsuri hotărâte pentru a făuri în termen mai scurt o Românie normală, România va face în drumul ei un pas înainte doi pași înapoi și va fi vai de noi.

 

Lasă un comentariu