ORBAN: ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ NU EXISTĂ NICIUN RISC ÎN PRIVINȚA PLĂȚII PENSIILOR ȘI SALARIILOR

Distribuie pe:

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat marți că în prezent nu există “niciun risc” în privința plății pensiilor și salariilor și a precizat că guvernarea liberală pregătește o amplă revizuire a legislației referitoare la sistemul de pensii, astfel încât acesta să devină “sustenabil, pe termen mediu și lung”.

“Așteptăm pronunțarea CCR, indiferent de pronunțarea Curții Constituționale, noi vom pune în practică obiectivul nostru de a asigura calculul pensiei folosind ca principiu de bază principiul contributivității, evident, cu excepția pensiilor cadrelor militare. Asta a fost decizia noastră politică. Contextul în care a fost adoptat proiectul de lege de către colegi de-ai mei din Parlament a fost un context de asemenea natură încât a suscitat toate discuțiile și atacurile ulterioare la CCR. Noi am pregătit o echipă care face un studiu amplu privitor la sistemul de pensii din România, evoluția sistemului de pensii din România, nedreptățile, inechitățile din sistem, un studiu comparativ al sistemelor de pensii care funcționează în alte țări din UE ca să avem un model foarte clar și pregătim o amplă revizuire a legislației care, într-adevăr, să permită un sistem de pensii în primul rând sustenabil, pe termen mediu și lung (...)”, a spus Ludovic Orban, la Gândul live.

Întrebat dacă în acest moment există un risc în privința plății pensiilor și salariilor, Orban a precizat: “Nu există în momentul de față niciun fel de risc”.

“De altfel, noi am și prevăzut sumele necesare pe anul 2020 pentru a susține creșterea pensiilor prevăzute în lege. Pe de altă parte, am anunțat public, nu am făcut niciun fel de secret, urmărim cu mare atenție evoluția economică, urmărim cu mare atenție evoluția încasărilor la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, încercăm să construim niște prognoze realiste care țin cont și de situația internațională, astfel încât să luăm decizii care stau în picioare. Vom crește pensiile cu siguranță, nu există niciun fel de dubiu în privința asta, dar nu poți să spui acum 100%, deocamdată am prevăzut sumele necesare pentru a crește în conformitate cu Legea pensiilor aflată în vigoare”, a menționat Ludovic Orban.

Lasă un comentariu