IATĂ, CĂ SE POATE! EXEMPLUL POZITIV DE LA SÂNGEORGIU DE MUREȘ ÎN DOMENIUL SOCIAL!

Distribuie pe:

În timp ce unii se ceartă ce ar trebui făcut sau nu cu familiile sărace, copiii acestora, viitorul lor în comunitate, ...iată în comuna Sângeorgiu de Mureș, autoritățile locale au găsit soluții... iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară!

Primăria comunei, în frunte cu primarul ing. Sófalvi Sándor Szabolcs și partenerii lor, au demarat o strategie locală în domeniul social, acum 2 ani au început să o pună în aplicare, și, iată, în aceste zile, deja se poate vorbi de rezultate concrete: - zeci de persoane provenind din familiile rome și-au găsit loc de muncă și au fost angajate în mod legal, sute de copii au beneficiat de servicii educaționale, reducându-se și abandonul școlar, alte sute de adulți au urmat diferite cursuri de calificare, unii dintre ei devenind chiar și antreprenori, au fost create zeci de locuri de muncă, iar prin serviciile socio-medicale, inclusiv prin facilitarea lor la consultații medicale gratuite, condițiile de trai a multor familii nevoiașe au fost îmbunătățite în mod considerabil!

Dar, să vedem despre ce este vorba în mod concret:

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș a fost printre puținele primării din județ, dar și din toată România, care pe lângă numeroasele proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a considerat că e important să se ocupe, din timp, de probleme sociale și de combaterea sărăciei.

Astfel, a întocmit, a depus și a câștigat un amplu și foarte greu proiect social, finanțat din Fonduri europene, pe care nu întâmplător l-a numit “O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”.

Astfel, în perioada 2017-2021 se derulează în comuna Sângeorgiu de Mureș, de către Primăria Sângeorgiu de Mureș și partenerii Școala Gimnazială “Sf. Gheorghe”, Asociația Divers, Asociația “Caritas - Asistență socială”, proiectul care urmărește dez-voltarea de servicii integrate, adresate întregii familii, în domeniul educației, angajării în muncă, furnizării de servicii sociale și medico-sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit prin racordare la canalizare, acordării de asistență juridică pentru întocmire acte de stare civilă și de proprietate, în 4 comunități identificate ca marginalizate din comuna Sângeorgiu de Mureș, unde majoritatea locuitorilor aparțin minorității rrome.

Au beneficiat până acum de servicii integrate peste 570 de beneficiari, din care - 270 de copii și peste 300 adulți - după cum urmează:

Servicii educaționale pentru copii

- 60 de copii au urmat grădinița de vară, serviciu dezvoltat pentru copiii care nu au frecventat nicio formă de învățământ pre-școlar, pentru a-i pregăti pentru momentul în care sunt înscriși la școală.

- 210 copii au urmat sau urmează programele “școală după școală” pentru copiii claselor I-IV, mentorat pentru elevii claselor V-VIII și “a doua șansă” pentru cei care nu și-au finalizat studiile minim obligatorii, precum și activități de dezvoltare personală prin care se dorește creșterea performanței și participării școlare a copiilor din familii defavorizate.

Servicii de formare, informare, consiliere și medierea muncii pentru persoane adulte

- 70 de beneficiari au urmat sau urmează cursuri de calificare (inițiere) în cele mai potrivite meserii pentru ei și căutate pe piața muncii - lucrător în construcții, confecționer cablaje auto, bucătar ș.a.

- 118 beneficiari au urmat sau urmează cursuri de competențe sociale și civice, IT, limba engleză.

- 28 de persoane au absolvit un curs de antreprenoriat, care s-a finalizat cu un concurs de planuri de afaceri și acordarea de subvenții pentru înființarea a 10 noi afaceri și a minimum 10 noi locuri de muncă.

- job-shop - centru pentru consilierea și medierea locului de muncă prin care s-au evaluat, informat, consiliat 304 persoane și au obținut un loc de muncă 34 de beneficiari.

- acordarea unei subvenții angajatorilor care au angajat 15 persoane dintre beneficiarii proiectului, timp de 12 luni.

Servicii sociale și socio-medicale pentru toți beneficiarii proiectului

- este în faza de finalizare construcția unui Centru comunitar integrat în Sângeorgiu de Mureș.

- este în curs de finalizare înființarea a două puncte igienico-sanitare în Sângeorgiu de Mureș și în Coțuș.

- s-a înființat un Centru de tineret în incinta Căminului cultural din satul Coțuș.

- facilitarea accesului tuturor celor 570 de beneficiari copii și adulți la servicii medicale gratuite.

- oferirea unei mese calde pentru copiii implicați în activități educaționale.

- evaluarea a 150 de copii și asigurarea de servicii de logopedie pentru copii care au nevoie.

Îmbunătățirea condițiilor de locuit prin racordarea la rețeaua publică de canalizare a zeci de case din una din zonele marginalizate identificate în Sângeorgiu de Mureș.

Acordarea de asistență juridică pentru reglementari de acte de stare civilă, precum și de reglementare a proprietății asupra terenului pentru acele familii a căror locuință va fi racordată la rețeaua de canalizare publică.

Promovarea nediscriminării și a multiculturalismului în cele 4 zone marginalizate din comună, unde se desfășoară campanii de informare și conștientizare ce își propun să combată prejudecățile și discriminarea pentru demolarea zidurilor invizibile, dar foarte tangibile, care despart cele 4 zone marginalizate de restul comunei.

Prin activitățile sale, proiectul urmărește să se creeze premisele necesare asigurării reducerii numărului de persoane din comunitățile marginalizate, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și ruperea cercului vicios al sărăciei unde, generație după generație, sărăcia părinților generează sărăcia copiilor, viitori adulți, părinți săraci, la rândul lor.

Iată, Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș a demonstrat că se poate, iar unde este “dăruire dar și perseverență în munca de zi cu zi, unde există o sensibilitate aparte față de problemele oamenilor” - așa cum declară însuși primarul Sófalvi Szabolcs, acolo și rezultatele pozitive vor fi pe măsură!

Lasă un comentariu