ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

CAMERĂ: PROIECTUL PRIVIND MAJORAREA VALORII NOMINALE A TICHETELOR DE MASĂ LA 20 DE LEI - ADOPTAT

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă de la 15,18 lei la 20 de lei.

S-au înregistrat 267 de voturi “pentru”.

Proiectul de lege modifică în acest sens art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

“Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei”, prevede proiectul.

Prevederile legii intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care actul normativ se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Valeriu Steriu și toți reprezentanții grupurilor parlamentare s-au exprimat în favoarea acestuia.

Camera Deputaților este for decizional.

 

INSP: 29 DE PERSOANE AU MURIT DIN CAUZA GRIPEI

Numărul persoanelor care au murit, până în prezent, din cauza gripei a ajuns la 29, a anunțat, marți, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ultimele patru persoane care au decedat din cauza gripei sunt trei bărbați și o femeie nevaccinați antigripal.

Unul dintre bărbați de 78 de ani era din județul Argeș, avea condiții medicale preexistente, fiind confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Cel de-al doilea bărbat în vârstă de 61 de ani, din județul Iași, avea și el condiții medicale preexistente, fiind confirmat, de asemenea, cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Un alt bărbat în vârstă de 51 de ani, din județul Mureș, nu avea condiții medicale cunoscute.

Femeia în vârstă de 71 de ani, din județul Iași, avea condiții medicale preexistente, fiind confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

 

ORBAN DESPRE DEFICITUL EXCESIV: ROMÂNIA NU ARE DE SUFERIT ATÂT TIMP CÂT PREZINTĂ CE UN PLAN DE REDUCERE A DEFICITULUI

Premierul interimar Ludovic Orban susține că România nu are de suferit din perspectiva declanșării procedurii de deficit excesiv atât timp cât prezintă Comisiei Europene un plan prin care arată că aduce deficitul sub 3% într-o perioadă de timp rezonabilă, cu niște măsuri aferente, care să convingă forurile europene.

“Avem procedură de deficit excesiv declanșată de deficitul lor și de bomba cu ceas care ne-au lăsat-o în brațe (guvernarea PSD - n.r.) din cauza cheltuielilor dezmățate pe care le-au provocat și ei continuă să genereze cheltuieli știind limpede că nu există resurse bugetare suplimentare. Asta e iresponsabilitate”, a declarat Orban, marți, într-un interviu la Gândul live.

Întrebat când va intra România în procedură de deficit excesiv, în luna martie sau în luna mai, el a spus: “Procedura de deficit excesiv o hotărăște Comisia Europeană”.

“România nu are nimic de suferit atât timp cât noi prezentăm Comisiei Europene planul prin care arătăm că aducem deficitul sub 3% într-o perioadă de timp rezonabilă, cu niște măsuri aferente, care să convingă Comisia Europeană. Nu este absolut nimic, nu plătim niciun leu”, a afirmat Ludovic Orban.

Cât despre “împrumuturile ministrului Finanțelor”, Ludovic Orban a arătat că nu ministrul împrumută, ci acestea sunt făcute în numele statului.

“Atât timp cât guvernarea PSD a generat un deficit de peste 4% normal că ai nevoie să te împrumuți. Dacă sunt cheltuieli mai mari decât veniturile nu ai de unde să suporți cheltuielile respective dacă nu te împrumuți. Cheltuielile nu le-am provocat noi, toate cheltuielile bugetare sunt provocate de reglementările adoptate de guvernarea PSD, nu de noi. Ei au provocat toate aceste categorii de cheltuieli. (...) Noi am redus cheltuielile, am încercat să menținem anumite cheltuieli într-un cadru rezonabil, astfel încât să nu dăm drumul la o creștere rapidă a deficitului bugetar așa cum și-a dorit PSD. (...) Noi ne împrumutăm pentru că am fost obligați de guvernarea PSD și cheltuielile nesăbuite pe care le-au declanșat ei fără să aibă venituri, dar ne împrumutăm mult mai ieftin decât ei. Costul finanțării, de când ne-am așezat noi la putere, datorită unei calmări a inflației, datorită unei încrederi a mediului financiar-bancar, datorită unei încrederi a mediului de afaceri în guvernarea noastră, se și vede - ei s-au împrumutat cu 4,6%, noi ne-am împrumutăm cu 3,3% la diferență de mai puțin de un an. Despre ce vorbim? Cum să acuzi Ministerul Finanțelor? Păi, Ministerul Finanțelor dacă nu se împrumută nu poate să facă față cheltuielilor, nu poate să plătească contractele, pensiile, salariile în sectorul public, nu poate să facă față cheltuielilor în conformitate cu legile care sunt în vigoare”, a declarat prim-ministrul interimar.

Lasă un comentariu