TÂNĂRUL BALERIN CLUJEAN MATEI HOLELEU A CÂȘTIGAT “PRIX DE LAUSANNE”

Distribuie pe:

“Prix de Lausanne”, echivalentul premiului de la Wimbledon din lumea baletului, înființat în 1973 de industriașul Philippe Braunschweig, a avut încă de la început reguli clare, gândite la vremea respectivă de Maurice Bejart, colaborări cu cei mai de marcă profesori, coregrafi, directori de teatre. Sunt 8 premii, constând în burse și stagii de pregătire în marile companii de balet din Europa și academii de balet. Concurenții au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Juriul este internațional.

Laureații concursului au devenit stele ale baletului mondial. În 1997, Alina Cojocaru a câștigat prestigiosul concurs, devenind ulterior cea mai tânără prim-balerină pe scena Royal Opera House. Douăzeci de ani mai târziu, Diana Ionescu (2017) a devenit a doua câștigătoare româncă la Lausanne. În prezent, dansează la Stuttgart și, deja, a primit rolul principal, Aurora, din “Sleeping Beauty”, dansând alături de marele Friedmann Voegel.

Clujeanul Matei Holeleu, în vârstă de 18 ani, care în țară a câștigat toate concursurile la care a participat, și-a adăugat acum în palmares una din cele opt burse de la Lausanne, dar și premiul pentru Cel mai bun reprezentant al Elveției!

Tânărul a fost instruit la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca și la actuala școală Ballet School Theater Basel.

Lasă un comentariu