“MASA CALDĂ” PENTRU ELEVI - PROGRAM-PILOT DE ACORDARE A UNUI SUPORT ALIMENTAR PENTRU PREȘCOLARII ȘI ELEVII DIN 150 DE UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE STAT

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute, prin ordonanță de urgență, Guvernul României a aprobat programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de “Masa caldă”. Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcți și indirecți. Studiile de impact au arătat că măsura a avut ca efect scăderea ratei abandonului școlar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă. Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România.

În anii anteriori acesta a funcționat în 50 de unități de învățământ. Începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul “Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ . Astfel, în perioada derulării activității didactice, preșcolarii și elevii din cele 150 de unități de învățământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total de 65.343 de elevi. Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei. Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale și se stabilește potrivit prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice.

Din județul Mureș sunt incluse Școala Gimnazială ,,Dosa Daniel”, Valea Izvoarelor, Școala Gimnazială ,,Petre N. Popescu”, Vânători, Școala Gimnazială Petelea și Școala Gimnazială Suseni, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Lasă un comentariu