ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

ORBAN DESPRE CALENDARUL ÎNVESTIRII GUVERNULUI: UN CALENDAR LENT, CARE ARATĂ O TENDINȚĂ DE TERGIVERSARE

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, marți, că Birourile permanente reunite, dominate de PSD, au stabilit un calendar “lent” pentru învestirea Guvernului, care arată o tendință “de tergiversare”.

“Birourile permanente reunite, dominate de o majoritate PSD, au stabilit un calendar pentru procedura de învestire a Guvernului. Conform acestui calendar, audierile miniștrilor se vor desfășura săptămâna viitoare, în datele de 17, 18, 19, urmând ca votul în plenul Camerelor reunite pentru învestirea Cabinetului să se desfășoare în data de luni, 24 februarie, începând cu ora 16.00. E un calendar prin care, evident, se respectă regulamentul, adică termenul maxim de 15 zile dintre momentul în care premierul desemnat prezintă lista Guvernului și programul de guvernare și momentul învestirii, dar este un calendar lent, care arată o tendință de tergiversare din partea Parlamentului, a Birourilor permanente reunite, dominate de PSD”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că miniștrii “vor fi pregătiți” pentru audieri. Potrivit lui Orban, echipa guvernamentală se va prezenta pe data de 24 februarie în plenul Legislativului “cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetățenilor să aleagă un nou Parlament, mai corect, mai cinstit, mai reprezentativ și care să fie o piatră de temelie pentru un program de modernizare a României”.

Ședința Parlamentului pentru învestirea noului Guvern Orban va avea loc luni, 24 februarie, la ora 16.00, au decis Birourile permanente reunite.

Potrivit calendarului stabilit de conducerile celor două Camere ale Parlamentului, audierea miniștrilor propuși în comisiile parlamentare va avea loc în 17, 18 și 19 februarie.

La ședința Birourilor permanente a participat și premierul desemnat Ludovic Orban.

 

 “PENTRU AL DOILEA GUVERN CE VA VENI ÎN PARLAMENT, OBIECTIVUL - ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI”

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că a convenit cu premierul desemnat, Ludovic Orban, ca, în cazul celui de-al doilea Guvern care va veni în Parlament, principalul obiectiv din program să fie alegerea primarilor în două tururi de scrutin, astfel încât să existe acest mandat din partea Legislativului dacă PSD va “forța” învestirea Cabinetului și nu se va ajunge la alegeri anticipate.

“A fost o discuție de lucru de aproape două ore. (...) Am discutat, bineînțeles, despre agenda politică a momentului, respectiv alegerile anticipate ca prioritate pentru USR și pentru Alianța USR PLUS. Perspectiva este una foarte clară, în momentul de față, să picăm această primă propunere de Guvern care se află acum pe masa Parlamentului pentru a ajunge la cea de-a doua nominalizare, care, la rândul ei, fiind respinsă, să intrăm în ceea ce așteaptă toată România, respectiv alegeri anticipate. I-am spus foarte clar premierului Orban că atât USR, cât și Alianța USR PLUS suntem pregătiți pentru alegeri, fie că vor fi anticipate, fie că vor fi la termen”, a afirmat Barna.

Liderul USR a precizat că și-a exprimat în discuțiile cu premierul “dezamăgirea” că este “un sentiment general în societate că primarii în două tururi, această miză pentru democrația din România a fost sacrificată pentru obiectivul alegerilor anticipate care implică în continuare anumite riscuri”.

“O să vedem ce va face PSD și dacă vor acționa pentru România sau vor intra într-o logică din aceea de tergiversări prin Birouri permanente și prin lipsă de cvorum, riscuri care, de altfel, există”, a spus Barna.

El a precizat că șeful Executivului a fost de acord cu propunerea sa ca principalul obiectiv al celui de-al doilea Executiv care ar urma să vină în Parlament pentru a fi respins să fie alegerea primarilor în două tururi.

 

NICOLAE CIUCĂ - LA MINISTERIALA NATO

Ministrul demis al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, participă, miercuri și joi, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, din Bruxelles, informează un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Dezbaterile din cadrul acestei reuniuni vor fi subsumate liniilor de continuitate decizională adoptate la Reuniunea Liderilor de la Londra, din luna decembrie, în direcția modernizării și adaptării Alianței la “provocările tot mai complexe din mediul regional și internațional de securitate”, arată sursa citată.

Evenimentul este structurat pe patru sesiuni de lucru, principalele elemente de agendă fiind axate pe operațiile și misiunile aliate, cu accent pe Misiunea NATO din Irak, consolidarea cooperării NATO-UE din perspectiva asigurării securității europene și transatlantice, implementarea deciziilor în domeniul posturii de descurajare și apărare și reconfirmarea unității și solidarității aliate, printr-o contribuție substanțială la împărțirea echitabilă a responsabilităților, precum și viitorul Misiunii Resolute Support (RSM) din Afganistan.

În marja Reuniunii, Nicolae Ciucă va avea întrevederi bilaterale cu omologi din țări aliate.

Lasă un comentariu