SOLUȚII NOI ÎN TRATAREA FIBROZEI HEPATICE ȘI A DIABETULUI DE TIP 2

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Yale, citați de descopera.ro, susțin că au găsit într-o pereche de studii conexe o modalitate de a inversa diabetul de tip 2 și fibroza hepatică la șoareci, demonstrând că procesele de bază sunt identice și la om.

“Într-un studiu anterior, am descoperit o legătură importantă între modul în care organismul răspunde la dietă și diabetul de tip 2. Dieta inițiază un proces în organism în care două proteine, TET3 și HNF4-alfa, care se găsesc în ficat, determină producția de glucoză din sânge. În diabetul de tip 2, acest comutator nu reușește să se oprească când se termină dieta, așa cum ar fi la o persoană care nu are diabet.

Astfel, am emis ipoteza că, dacă am reuși să scădem nivelul acestor două proteine, am putea opri dezvoltarea diabetului. În cadrul cercetării, am injectat cobaii cu material genetic cunoscut sub numele de ARN-uri interferice mici, ambalate în viruși care au vizat TET3 sau HNF4-beta, descoperind că glicemia și insulina au scăzut semnificativ, prin oprirea eficientă a diabetului.

Am remarcat că mai multe medicamente, cum ar fi metformina, sunt disponibile în prezent pentru a controla nivelul de zahăr din sânge la pacienții cu diabet, dar acestea au o serie de efecte secundare neplăcute, iar pacienții pot dezvolta rezistență la ele.

În momentul de față, nu există medicamente eficiente pentru tratamentul fibrozei. Următorul pas va fi identificarea subiecților pentru testarea TET3 și HNF4-alfa și dezvoltarea celor mai eficiente molecule mici pentru a trata diabetul de tip 2 sau fibroza.

Ambele boli (diabetul de tip 2 și fibroza ficatului și a altor organe) sunt frecvente, dar există puține opțiuni de tratament. Aproximativ 28 de milioane de persoane din SUA au diabet de tip 2, caracterizat prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, o afecțiune care poate duce la multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Ciroza este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și este generată de fibroza hepatică - o acumulare de țesut cicatricial pe ficat”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu