“SENATUL TINERILOR” A ADOPTAT DOUĂ INIȚIATIVE LEGISLATIVE - TINERII ȘI-AU LUAT ÎN SERIOS ROLUL

Distribuie pe:

Două inițiative legislative au fost adoptate de tinerii care au participat la programul educațional “Senatul tinerilor”.

În cadrul unei ședințe care s-a desfășurat în sala Senatului s-au confruntat politic 45 de tineri, organizați în cinci “grupuri parlamentare”.

Elevi de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, Colegiul Național “Matei Basarab”, Colegiul Național “Grigore Moisil”, Colegiul Național “Mihai Viteazu” și Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” au dezbătut marți, respectând procedura legislativului național, șase inițiative legislative, din care au respins patru și au adoptat două.

Inițiativa privind modificarea Legii educației, în sensul introducerii obligativității unor vizite periodice la cabinetul de psihologie al instituției de învățământ, precum și propunerea legislativă referitoare la reglementarea metodelor de combatere a comportamentului de tip violență psihologică - bullying au fost adoptate cu o largă majoritate de voturi.

Pe durata mai multor ore, elevii au analizat și dezbătut inițiative legislative proprii pe tema bullying-ului alături de senatori din comisiile parlamentare: Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport (comisie raportoare) și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Comisia pentru cultură și media, în calitate de comisii avizatoare.

În plen, tinerii au votat propuneri precum: cursuri pentru gestionarea situațiilor de bullying, măsuri pentru educarea împotriva bullying-ului în mediul online, măsuri pentru sancționarea tuturor formelor de discriminare, precum și suplimentarea cabinetelor școlare cu voluntari de la facultățile de psihologie.

“Pentru noi, senatorii seniori, a fost foarte important că tinerii elevi și-au luat foarte în serios rolul, competențele de legiferare. Au fost discuții vii în comisiile senatoriale, atât în cele sesizate la aviz, cât și la cele sesizate de fond, și mai ales în plenul Senatului, acolo unde, printr-un efort de compromis, la final s-a reușit găsirea unei majorități care să permită adoptarea a două proiecte legislative”, a declarat președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean.

Lasă un comentariu