COLȚUL PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ - RESTITUIRI NECESARE – EXPOZIȚIE ȘI LANSARE DE CARTE DESPRE ISTORIA ECONOMICĂ A TRANSILVANIEI ÎN IMPERIUL AUSTRO-UNGAR

Distribuie pe:

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a organizat mați, 11 februarie, vernisajul expoziției “Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940)” și lansarea volumului “Societăți pe acțiuni românești în Austro-Ungaria”, avându-i ca autori pe Alois Weil, Gabriel Căsap și Ion Chirescu.

Invitat la eveniment, președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a salutat demersul autorilor, remarcând, în context (sursa - agerpres.ro):

“Temele de istorie economică, deși arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiție continuă și că viața economică a comunităților, în cazul nostru viața economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluția capitalismului în spațiul românesc are falii și cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic și apoi din Imperiul Austro-Ungar, oferă date și mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăți. Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulația banilor și societățile pe acțiuni, acțiunile bancare, biletele de valoare - toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbește de nevoia unei educații financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să știm rădăcinile”.

În cadrul manifestării, Alois Weil a donat BCU 300 de acțiuni, cea mai veche datând din 1820.

(sursa foto - transilvaniareporter.ro)

Lasă un comentariu