TRĂIM DIN AMINTIRI

Distribuie pe:

* Se spune că odată un rege pentru a se convinge de spiritul de inițiativă al supușilor săi, a pus un bolovan mare în mijlocul drumului. Apoi s-a ascuns și a așteptat să vadă cine va da piatra la o parte. Au trecut cu trăsura câțiva dintre bogații regatului care toți au ocolit piatra. Câțiva s-au oprit și și-au manifestat indignarea, spunând: “Cum e posibil ca un asemenea bolovan să stea în mijlocul drumului!?” Și au început să dea vina pe unul și pe altul. Și au ajuns cu criticile până la rege, că nu-și administrează bine regatul. Pe drumul acela a trecut și un țăran care se întorcea de la câmp. A văzut bolovanul, a oprit căruța și a coborât să-l dea la o parte. După ceva efort, a reușit să-l ducă la marginea dumului. Când să plece, a observat în locul bolovanului o pungă. Era plină cu galbeni. Atunci regele a ieșit din ascunzătoare și i-a spus: “Banii sunt ai tăi. Răsplata că nu ai ocolit greutatea!”

* Fără nicio aluzie la înțelepciunile textului de mai sus, vă ofer câteva proverbe românești: Cine vorbește mult, ori știe multe, ori minte mult; Capul de măgar nu albește niciodată; Cine vorbește, seamănă, cine ascultă, culege; Cine scuipă, anevoie linge de bunăvoie ceea ce a scuipat.

* O recentă întâmplare petrecută în “micul” orășel francez Levallois-Perret (65.000 de locuitori). Pentru spălare de bani și evaziune fiscală, primarul amintitului oraș face mulți ani de închisoare, în vreme ce soția lui, Isabelle, în calitate de viceprimar, îi ține locul. Așadar, mai mult decât un simplu nepotism românesc!

* Așa se întâmplă când te bate Dumnezeu. După ce amantul - regizor de film - i-a devenit soț și a făcut-o celebră în lumea întreagă, actrița daneză Anna Karin divorțează de el, iar mai zilele trecute moare la vârsta de 79 de ani. El însă mai trăiește, și are 90 de ani.

* De curând, reciteam ceea ce știam de foarte multă vreme, și anume că românii ardeleni și transilvăneni, băștinași din tată în fiu ai Sibiului - Hermannstad, nu aveau voie să înopteze în interiorul zidurilor Cetății Medievale, flancate de grele porți zăvorâte, de Turnuri de Apărare și de Bastioane de Breaslă. Aceleași restricții aveau și țiganii. Ca urmare, celor două etnii le era interzis să cumpere sau să construiscă case de locuit, prăvălii comerciale, biserici și ateliere de meșteșugit diverse meșteșuguri. Dacă cititorul nu mă crede pe cuvântul scris

îi redau textual înscrisul cronicarului local MARTIN HOCHMEISTER, tradus în română din limba germană: “Locuitorii sunt mai ales sași transilvăneni, germani, austrieci, unguri, maghiari, secui, armeni și greci (...), în suburbii mai trăiesc români și țigani (...)”. Despre evrei cronicarul sas nu suflă nicio vorbă scrisă, cu toate că Sinagoga Sibiului a fost construită de mirenii ei. Adică de cei de religia iudaică.

NOTĂ: Ca urmare, românii, proști de toleranți și de buni la suflet, nu au prea trăit! Nici atunci și nici acum. Dovadă că toate cele peste 30 de sate și cătune din vecinătate poartă numele de Mărginimea Sibiului! Adică ei locuiesc la periferia acelora cărora, cu 1.000 de ani în urmă, au început să le ofere gratuit și pâmânturi roditoare, și falnici munți, și întinse păduri, și ape limpezi, reci și cu pești. Și tot nu-i nici bine, nici liniște, nici pace și nici frățietate, cu toate că au grupuri parlamentare politice aparte, radiouri, televiziuni, ziare, reviste, teatre, cetăți și conace, ansabluri folclorice, școli, licee, facultăți. Și mai au și un foarte înalt, sobru și ironic președinte de Românie, purtător al numelui și prenumelui de Klaus Werner Iohannis, locuitor în vecinătatea străzii casei mele sibiene! Cândva am fost “serbus”, acum, când ne întâlnim ne salutăm, dar nu vorbim! Și aș rupe-o în Deutsche Sprache!

 

Lasă un comentariu