ȘEDINȚA PENTRU ÎNVESTIREA NOULUI GUVERN ORBAN - PE 24 FEBRUARIE

Distribuie pe:

Ședința Parlamentului pentru învestirea noului Guvern Orban va avea loc luni, 24 februarie, la ora 16.00, au decis Birourile permanente reunite.

Potrivit calendarului stabilit de conducerile celor două Camere ale Parlamentului, audierea miniștrilor propuși în comisiile parlamentare va avea loc în 17, 18 și 19 februarie.

La ședința Birourilor permanente a participat și premierul desemnat Ludovic Orban.

Luni, premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista noului Cabinet, care cuprinde aceiași miniștri ca în Guvernul anterior, precum și programul de guvernare actualizat.

Potrivit prevederilor regulamentare, Birourile permanente stabilesc data ședinței comune la cel mult 15 zile de la primirea programului și a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere, al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Votul este secret, cu bile.

 

“PSD IA ÎN CALCUL SĂ NU PARTICIPE LA VOTUL DE ÎNVESTIRE A NOULUI GUVERN ORBAN”

PSD ia în calcul să nu participe la votul de învestire a noului Cabinet Orban, decizia finală urmând să fie luată în perioada următoare, a declarat liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis.

“Cu siguranță, nu vom vota acest Guvern incompetent, incapabil, aservit grupurilor de interese. (...) Însă, luăm în calcul ca, până la răspunsul Curții Constituționale a României, la sesizarea făcută cu privire la desemnarea abuzivă a premierului Ludovic Orban, pentru a doua oară, luăm în calcul să nu participăm la acest vot. Nu este încă luată o decizie, rămâne să discutăm în perioada următoare”, a afirmat Simonis, întrebat dacă parlamentarii PSD vor fi prezenți în sală la ședința Parlamentului de învestire a noului Guvern Orban.

El a spus că este posibilă o acțiune coordonată a PSD cu alte forțe politice, menționând că există negocieri în acest sens.

“Pot fi acțiuni coordonate, luăm în calcul orice scenariu, bineînțeles că există negocieri cu toate forțele politice, dar nu este momentul aici să discutăm de toată strategia pe care o vom avea peste 15 zile sau cât mai sunt până la ședința de învestire”, a adăugat Alfred Simonis.

Liderul deputaților PSD a susținut că parlamentarii PNL sunt puși în situația ridicolă de a vota împotriva Guvernului propus de propriul partid.

“În fiecare zi asistăm cum PNL fuge de guvernare. Este un spectacol grotesc pus în scenă de PNL, de Guvernul Orban demis și de președintele României. Înțeleg că astăzi au avut consultări cu partidele politice pentru a se asigura că nimeni nu va vota Guvernul Orban. Vă dați seama cât de ridicoli vor fi parlamentarii PNL în ziua în care se va vota învestirea Guvernului Orban, președinte al PNL, aceștia nu vor vota Guvernul propus. Nu pot să înțeleg decât faptul că sunt și ei de acord cu noi că este un Guvern incompetent, incapabil să guverneze România și, de aceea, nu-l votează. Situația este extrem de ridicolă.

În loc să discutăm despre ceea ce este prioritar pentru România: investiții, plusvaloare, bunăstare, nu facem altceva decât să vorbim de alegeri anticipate, să ducem țara în instabilitate, să o menținem în instabilitate încă câteva luni de zile, pentru a organiza alegeri anticipate cu doar câteva luni înainte de alegeri la termen, practic înainte cu patru luni de zile”, a menționat Simonis.

 

SĂ CHIULEȘTI DE LA ȘEDINȚA DE ÎNVESTIRE A UNUI GUVERN ESTE UN PĂCAT CARE VA FI SANCȚIONAT DRAMATIC DE TOȚI CETĂȚENII

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că orice formațiune care va boicota ședința prin care se învestește guvernul “va fi taxată grav de cetățenii României”.

“După părerea mea, orice formațiune politică care va boicota plenul va fi taxată grav de cetățenii României. Să fii parlamentar și să chiulești de la votul de învestire a Guvernului, păi asta este principala atribuție a Parlamentului, în afară de atributul de legiferare, în privința relațiilor cu Guvernul, este să învestească un Guvern. Să chiulești de la ședința prin care se învestește un Guvern este un păcat care va fi sancționat dramatic de toți cetățenii. Eu îmi doresc să vină parlamentarii la lucru”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă parlamentarii PSD i-au spus că nu vor veni la ședința de plen comun în care urmează să fie dat votul pentru învestirea Guvernului Orban 2.

El a adăugat că cei de la PSD nu pot vota noul Guvern, după ce au dat jos un guvern liberal printr-o moțiune de cenzură. “PSD s-ar umple de ridicol dacă ar acorda și măcar un singur vot pentru guvernul PNL”, a afirmat Orban.

Premierul desemnat a spus că parlamentarii PNL vor fi prezenți la ședința de învestire pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota.

“Noi ne vom strădui să convingem toate formațiunile politice să participe la votul de învestire, dar până la urmă fiecare decide cum dorește. O să se umple de penibil toate formațiunile politice și toți parlamentarii care vor chiuli de la votul de învestire”, a conchis Orban.

 

Lasă un comentariu