O RUȘINE NAȚIONALĂ! COMISIA EUROPEANĂ NE BATE OBRAZUL PENTRU CĂ NU SUNTEM ÎN STARE SĂ NE APĂRĂM PĂDURILE!

Distribuie pe:

Comisia Europeană a trimis miercuri României o scrisoare de punere în întârziere, solicitând autorităților să aplice în mod corespunzător Regulamentul UE care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața europeană produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Documentul constituie, în fapt, deschiderea oficială a procedurii de infringement.

Comisia Europeană amenință România cu acțiuni în justiție pentru că nu a gestionat în mod corespunzător exploatările forestiere ilegale și nu a făcut suficient pentru a proteja unele dintre cele mai mari păduri virgine din Europa.

Tăierile excesive reprezintă o problemă majoră în țară. Anul trecut, doi muncitori forestieri care au intervenit pentru prote-jarea copacilor au fost uciși, ceea ce a determinat organizarea de marșuri de protest în București, solicitându-se intervenția autorităților.

România găzduiește peste 525.000 de hectare de păduri virgine - mai mult decât oricare altă țară a UE, cu excepția Scandinaviei.

Greenpeace estimează că România pierde până la nouă hectare de pădure în fiecare oră, din cauza exploatărilor ilegale.

CE a declarat, miercuri, că România nu a fost capabilă “să monitorizeze eficient operatorii și să aplice sancțiunile corespunzătoare” în industria de exploatare a lemnului.

De asemenea, a constatat că “autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate”, în conformitate cu cerințele directivelor europene și că “habitatele forestiere protejate au fost distruse”, din cauza nerespectării reglementărilor în domeniu.

României i se acordă o lună pentru “remedierea deficiențelor” înainte ca forurile europene să anunțe sancțiuni suplimentare.

Potrivit activiștilor Greenpeace, o zonă de exploatare ilegală pe un teren protejat “arată ca un câmp de luptă și este mai mare decât întregul oraș Bruxelles”.

Avocata Client Earth, Ewelina Tylec-Bakalarz, a declarat: “Guvernul român nu și-a îndeplinit în mod repetat obligațiile de a-și proteja pădurile potrivit normelor europene în vigoare. Prin deschiderea procedurilor împotriva României, Comisia Europeană trimite un semnal clar că ia această problemă foarte în serios. Este un avertisment important potrivit căruia România trebuie să înceteze să mai ignore obligația legală de a proteja aceste păduri unice”.

Federația sindicală Silva arată că șase silvicultori au fost uciși în ultimii ani, în timp ce alți 650 de lucrători forestieri au fost bătuți, atacați cu topoare sau cuțite sau chiar împușcați după ce i-au surprins pe hoții de lemne în flagrant: Răducu Gorcioaia a fost găsit mort în mașina sa, cu răni la cap, pe 12 septembrie anul trecut, în apropierea unei păduri din Iași, iar Liviu Pavel Pop a fost împușcat mortal pe 16 octombrie, într-o localitate din județul Maramureș. (sursa - euronews.com)

Mesajul Partidului Ecologist Român: Parlamentarilor, nu vă mai bateți joc, salvați pădurile României!

Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri, acordând țării noastre un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate, se arată într-un comunicat al Partidului Ecologist, semnat de președintele Dănuț Pop.

“Proiectul legislativ al PER, dorit de toți ecologiștii din România, zace uitat în sertarele Parlamentului. Facem apel către toate partidele parlamentare, cu reprezentanți în Senat și Camera Deputaților, să lase orgoliile, să înțeleagă importanța acestui proiect legislativ și că pădurile sunt un component esențial al mediului înconjurător, cu valențe mult mai mari decât cele economice, și să voteze pentru interesul României.

Dacă nu vor să schimbe legislația pentru salvarea pădurilor, atunci le vom cere, cu toții, să plătească ei nesimțirea, căci sancțiunile către UE se vor plăti din buzunarele românilor.

Mai mult, în calitate de președinte al PER, fac un apel către toți ecologiștii din România să iasă în stradă și să ceară interzicerea tăierilor haotice de păduri pe 10 ani, precum și interzicerea exportului de buștean cu sau fără coajă sau lemn rotund și cherestea. Acum este momentul să acționăm!”

 

Lasă un comentariu