A MURIT GENERALUL MARIN DRAGNEA, PREȘEDINTELE FONDATOR AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE A VETERANILOR DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Generalul Marin Dragnea, veteran de război, a murit la vârsta de 96 de ani.

“S-a stins din viață veteranul Marin Dragnea. Generalul Marin Dragnea a luptat sub drapelul României din prima și până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial și a slujit Armata României aproape 50 de ani. La numai 12 ani a devenit copil de trupă, iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est, cât și din cea de Vest. Rămas bun, veterane! Respect!” - este mesajul postat joi dimineața, pe Facebook, de Ministerul Apărării Naționale.

Conform blogului armataromaniei.ro, generalul Dragnea fost rănit la Stalingrad, fiind salvat de calul său, Mugurel, iar în decembrie 1942 a fost luat prizonier la Stalingrad. În timpul bătăliei pentru eliberarea Oradiei Mari a suferit a doua rănire gravă, la brațul stâng, pe care era să îl piardă, rămânând cu un grad de invaliditate din acest motiv.

Distinsul veteran a absolvit în anul 1943 Școala de Ofițeri de Infanterie, iar după război Școala Superioară de Război (1952) și Academia Superioară de Comandă și Stat Major (1954).

“Generalul Marin Dragnea a slujit Armata României aproape 50 de ani, în multe garnizoane din țară și poartă cu mândrie 10 ordine de război românești, germane, rusești, cehoslovace, pentru fapte de vitejie în cel de-Al Doilea Război Mondial. După Revoluția din 1989, generalul a fost decorat cu ordine pentru merite deosebite, de statul român, ceh, slovac, rus, francez, croat. De asemenea, pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară și Bărbăție și Credință”, precizează sursa citată.

Pe 27 decembrie 1989, a fondat Asociația Națională a Veteranilor de Război, al cărei președinte a fost până în prezent.

Generalul Marin Dragnea s-a născut pe 30 mai 1923, în comuna Siliștea - Gumești (Teleorman).

 

Lasă un comentariu