MARII NOȘTRI CAMPIONI, LA O DEZBATERE ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Nadia Comăneci - În Statele Unite sunt mai mulți antrenori români de gimnastică decât americani

Fosta campioană olimpică Nadia Comăneci, care a participat, miercuri, la o dezbatere la Senat, a declarat că sportul românesc are nevoie de un sprijin financiar mai mare pentru a nu rămâne fără specialiști, ea precizând că în momentul de față la concursurile naționale din Statele Unite sunt mai mulți antrenori români de gimnastică decât americani.

“Este păcat că avem aparatură în unele săli de gimnastică din anii '70-'80. Ce am făcut noi la gimnastică în anii '70 au copiat americanii tot... Ca să nu mai spun că la fiecare concurs național la care particip în Statele Unite sunt mai mulți antrenori români de gimnastică decât antrenori americani. Deci trebuie să ne aducem acești antrenori înapoi, pentru că ei vor să vină. Dar aici nu au potențial ca să aibă grijă de familii, de copii și să facă performanță. În Statele Unite sunt foarte multe locuri unde copiii pot practica sportul gratis. Așa că și noi trebuie să creăm aceste oportunități pentru copii. Pentru că acești copii o văd pe Simona Halep la televizor, vor să facă sport, dar nu au unde să se ducă. Dacă stăm și nu ne ridicăm să spunem care este problema în sportul românesc, nu facem nimic. Dar ideea nu a fost să arătăm cu degetul pe cineva, ci să găsim împreună o soluție și să facem ceva pentru sport așa cum fac cei din străinătate. Nu este nimic extrem de complicat. Este nevoie doar de voință. Sportul a făcut foarte mult din punct de vedere al imaginii pentru România”, a spus multipla campioană olimpică.

“Noi nu avem această obligație să fim aici și să cerem. Conștiința ne obligă să încercăm să facem ceva pentru această generație care trebuie să aibă cel puțin oportunitățile pe care le-am avut noi. Noi am fost buni, am fost primii acum 40-50 de ani. De ce s-au luat alții după noi, iar noi, acum, am rămas în urmă? Nu știu cine mai poate veni după noi. Încercăm să ieșim din această cutie. Pentru că nimeni nu are curajul să iasă din această cutie și să facă ceva pentru sport. E important pentru generația de azi să vadă că are suportul nostru. Și tinerii văd că sportul nu are finanțare. Văd și ei când merg la competiții ce au ceilalți și nu avem noi. Am fost acum la Lausanne unde am câștigat medalii, una la bob... Iar eu am zis că nu știam că se face bob în România. Și mi s-a spus că nu avem bob, că sportivii se antrenează la Viena sau nu știu pe unde. Medalia vine acasă, copilul reprezintă România, dar de ce trebuie el să se ducă să se antreneze în altă țară?”, a adăugat Nadia Comăneci.

Întrebată ce părere are despre faptul că este posibil ca Ioan Suciu și Nicolae Forminte să candideze la președinția Federației Române de Gimnastică și dacă și-ar dori și ea să candideze, Nadia Comăneci a răspuns: “Nu, nu. Eu asta trebuie să fac, să fiu un ambasador al sportului românesc. E important să ajut unde este nevoie. Iar prin faptul că locuiesc în partea cealaltă (n.r. - în Statele Unite), pot să dau idei, pot să ajut, să fac voluntariat. Dar Forminte trebuie să stea în sală, nu? Dar nu doresc să vorbesc despre lucruri pe care nu le știu. Sunt în contact cu Marcela Fumea (n.r. - vicepreședinta FRG), încerc să ajut. Adică să vedem dacă putem să aducem pe cineva care să vină să ne ajute. Mă gândeam la un antrenor care a plecat din România. Dar nu de înlocuit. Ci ca să vină cu idei, adică un fel de colaborare”.

Nadia Comăneci a participat, miercuri, alături de foștii și actualii campioni ai României Ilie Năstase, Simona Halep, Cristian Gațu, Alina Dumitru, Ștefan Birtalan, Gabriela Szabo și Camelia Potec la o dezbatere în Senatul României, inițiată de parlamentarii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir, în cadrul căreia au solicitat o finanțare mai mare și investiții în infrastructură pentru sportul românesc.

 

Lasă un comentariu