SINGURĂTATEA ÎI AFECTEAZĂ ȘI PE CEI AFLAȚI ÎNTR-O RELAȚIE...

Distribuie pe:

“De singurătate pot suferi chiar și persoanele aflate într-o relație. Acestea se pot confrunta cu anumite stări emoționale, care vin din așteptări neîmplinite, din dorințe prea fixe de a fi totul într-un anumit fel, din frustrări venite din tendința de a compara ce trăiesc sau primesc ele cu ceea ce trăiesc sau primesc alții.

În concluzie, suferința din singurătate este la îndemâna oricui se centrează pe a căuta nod în papură”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, citat de descopera.ro.

Să înțelegem și să acceptăm

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atitudinea potrivită și recomandată este aceea de a căuta să înțelegem și să acceptăm ceea ce este cu adevărat important, apoi să ne menținem atenția pe aspectele respective.

Legat de această atitudine, cu toții avem de ales, indiferent dacă suntem singuri sau implicați într-o relație de cuplu. Ocaziile și sărbătorile din viețile noastre sunt menite a ne aduce o pauză de la vâltoarea vieții și au ca scop relaxarea, relaționarea, aducerea unui plus de conștientizare asupra curgerii timpului și a motivelor de recunoștință în viață.

Pe de altă parte, este bine să ne amintim că aceste momente (adunate în câteva zile pe an) sunt stabilite de noi, oamenii, și că, la nivel macro, universal, ele sunt doar momente în timp, iar viața este mult mai complexă, cu mult mai multe provocări importante pentru creșterea noastră, mult mai bogată în clipe de bucurie, resurse, reușită.

24 din 24 de ore, suntem doar cu noi înșine!

Persoanele care sunt sau care se simt singure pot decide să își construiască o atitudine sănătoasă din punct de vedere mental, emoțional și atitudinal, construită simplu, prin parcurgerea câtorva pași importanți:

Să aibă grijă la calitatea relației cu sinele, să decidă să se accepte așa cum sunt, să își ofere mai multă înțelegere, iubire și iertare, deoarece o relație bună cu ceilalți începe exersând cu tine însuți.

Să își direcționeze și să își mențină atenția către toate reușitele personale, de orice natură ar fi ele, către resursele și puterea interioară utilizate până atunci de a merge mai departe în viață, către ceea ce deja au, cultivând astfel atitudinea de recunoștință.

Să își ofere sieși un moment de relaxare, de răsfăț, să își împlinească o plăcere, o dorință, să petreacă timp de calitate făcând ceva ce le ajută în creșterea personală (o carte, un documentar, o piesă de teatru, o călătorie, un curs etc.).

Să accepte tot ceea ce este cu adevărat important, nu doar un moment, ci viața întreagă. Această viață este alcătuită tocmai din momente mărunte, dar care ne pot umple de bucurie (natura, copiii, animalele, o rază de soare, un zâmbet, o melodie etc.).

Să își amintească permanent de faptul că 24 din 24 de ore suntem doar cu noi înșine, iar cel mai important aspect este să ne iubim pe noi și să avem o bună relație cu noi înșine. Să ne amintim că așteptările noastre de la viață nu sunt datoria celorlalți, ci responsabilitatea noastră de a ni le împlini.

***

Potrivit unor date statistice recente, în una din trei case din România trăiește un om singur, iar cei mai mulți singuratici sunt în orașe. În singurătate, nu ajută nici munca multă, nici lucrul peste program de acasă și nici discuțiile exclusive cu colegii (dacă mai avem colegi!).

La fiecare vârstă, singurătatea este simțită profund. Unii singuratici nu dorm și ajung la insomnii cronice, alții trăiesc o tristețe permanentă și o izolare continuă.

Singurătatea nu doar că te îmbolnăvește, dar îți mănâncă și banii, deoarece un cuplu are venituri mai mari, iar cheltuielile se împart la doi.

Singurătatea este peste tot, iar procentajul celor care locuiesc singuri este mai ridicat ca niciodată. Jumătate din locuitorii Parisului și două treimi din locuitorii din Stockholm trăiesc singuri.

În Marea Britanie, jumătate din cei de peste 75 de ani trăiesc singuri și mulți dintre ei nu au vorbit cu o rudă sau cu un prieten de luni de zile. În Statele Unite, numărul celor fără prieteni apropiați s-a triplat în ultimii ani...

Lasă un comentariu