NU PUNEȚI SUPLIMENTELE ÎNAINTEA ALIMENTELOR

Distribuie pe:

Cunoscutul medic nutriționist român Mihaela Bilic, citată de descopera.ro, atrage atenția asupra efectelor ascunse ale unui supliment alimentar, L-carnitina, consumat mai ales de către cei care merg la sală și care vor să aibă mușchi, fără să se hrănească.

“L-carnitina este un aminoacid (adică, un fragment de proteină, pe care organismul nu îl poate sintetiza și care trebuie adus din alimentație). Cea mai multă L-carnitină o găsim în carnea de miel și în carnea de vită, în timp ce carnea de pui, de curcan și de porc conține această proteină în cantități mici.

Până acum, se considera că suplimentele cu L-carnitină îmbunătățesc metabolismul, prin creșterea arderilor de grăsimi și accelerarea sintezei de masă musculară. Însă, de curând, a mai fost descoperit un efect al L-carnitinei: bacteriile intestinale o metabolizează și o modifică, dând naștere unor substanțe cu impact negativ asupra ficatului. În urma unui aport crescut de L-carnitină în alimentație (indiferent dacă provine din carne roșie sau din suplimente) va crește sinteza de colesterol din ficat, deci implicit și nivelul colesterolului în sânge.

Recomandările nutriționale, conform cărora ar trebui să micșorăm consumul de carne roșie cu 25-30%, au la bază acest argument. Însă, degeaba micșorăm consumul de carne, dacă luăm suplimente alimentare!

După moda americană, am ajuns să mâncăm omletă din albușuri (pentru că, vezi, Doamne, gălbenușul are colesterol) și să ne îndopăm cu suplimente de orice fel. Niciun supliment nu poate înlocui o alimentație echilibrată. A crede că o anumită substanță poate face bine de una singură, scoasă din contextul natural și pusă într-un supliment, este falsă. Așa că, nu puneți suplimentele înaintea alimentelor.

Lasă un comentariu