BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI GĂZDUIEȘTE O EXPOZIȚIE DEDICATĂ POETULUI GRIGORE VIERU

Distribuie pe:

Cărțile de debut, edițiile bibliofile, discurile de vinil cu muzică pe versurile scrise de Grigore Vieru, în total 150 de documente de colecție, au fost expuse publicului la Biblioteca Națională, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la nașterea poetului. Expoziția “Grigore Vieru - poetul secolului grăbit” poate fi vizitată până pe 31 martie, în blocul central al bibliotecii. Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, spune că expoziția cuprinde întreaga operă a lui Grigore Vieru, care se păstrează de mulți ani în cadrul instituției pe care o conduce. Grigore Vieru a fost un prieten atașat al Bibliotecii Naționale, devenise chiar un cititor fidel al instituției. Aici desfășura cele mai multe întâlniri cu cititorii săi, aici își lansa cărțile etc. “Rămâne unul dintre ctitorii Bibliotecii Naționale. Păstrăm cu sfințenie acest nume, cât și opera omului duminică - Grigore Vieru”, a mai spus directorul Bibliotecii Naționale.

Scriitorul Iulian Filip, prezent la inaugurarea expoziției, a menționat actualitatea scrierilor poetului. Iulian Filip își amintește că Grigore Vieru era atât de optimist, încât declara că peste zece ani se va realiza unirea. “Au trecut de câteva ori a câte zece ani și el devenea tot mai amărât. Avem foarte multă amărăciune în poeziile lui, pentru că ritmul venirii la normalitate al societății este altul decât ni-l dorim noi”, a menționat Iulian Filip.

Sunt prezentate documente, fotografii, manuscrise din fondul personal al poetului.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeșteptării naționale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din Basarabia.

S-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună înainte să împlinească 74 de ani.

Lasă un comentariu