“NE ÎNTREBĂM CE CALITATE A MUNCII VOR PRESTA CEI 50% DE ABSOLVENȚI DE LICEU CARE, ANUAL, NU AU BACALAUREAT”

Distribuie pe:

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) se întreabă care este calitatea muncii pe care o vor putea presta absolvenții de liceu, în contextul în care, în fiecare an, jumătate dintre aceștia nu iau examenul de bacalaureat, a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.

“E clar că inteligența artificială și provocările aduse de inteligența artificială vor schimba radical piața muncii în perioada următoare. (...) Când ai an de an 50% absolvenți de liceu fără bacalaureat și fără nicio altă competență, atunci punem întrebarea: ce fel de locuri de muncă, și care e calitatea muncii pe care acești tineri o vor putea presta?”, a declarat Nicolae Cristian Pârvan, la o dezbatere privind calitatea și precaritatea locurilor de muncă din România.

Pe de altă parte, reprezentantul Asociației Oamenilor de Afaceri din România a atras atenția asupra unui studiu realizat în SUA, potrivit căruia mai mult de jumătate din locurile de muncă pe care le vor ocupa tinerii din școlile americane nu s-au inventat încă.

“Apar tot felul de lucruri care afectează calitatea muncii, calitatea vieții, dar pe care trebuie să le anticipăm, pentru că mișcările vor fi foarte rapide și de multe ori radicale. Amintesc un studiu american care stipula că peste 65% din locurile de muncă pe care le vor avea cei care se află în perioada de formare în Statele Unite nu există încă. Deci viitoarele lor locuri de muncă nu există încă în perioada în care ei se formează. Este clar că acest fenomen naște o creștere a clivajului între oameni competenți și oameni mai puțin competenți, evident cu consecințele materiale expuse”, a apreciat Cristian Pârvan.

Secretarul general al AOAR a subliniat că, pentru ca locurile de muncă să fie de calitate, acestea trebuie să se reflecte în PIB, deci să fie locuri de muncă de înaltă calificare.

“Este clar, calitatea locurilor de muncă înseamnă în primul rând Produs Intern Brut, pentru că dacă ai locuri de muncă de calitate înseamnă că valoarea adăugată a muncii respective contribuie mai mult la creșterea Produsului Intern Brut și a resurselor bugetare. Un exemplu care ne place, nu ne place, o să-l vedeți pe informațiile care circulă: creșterea formidabilă a locurilor de muncă de calitate, respectiv competență, în Ungaria, care înregistrează pe această bază exporturi de peste 100 de miliarde de euro și are excedent comercial. În asta se traduce în final calitatea locurilor de muncă și se răsfrânge asupra întregii populații, pentru că tot ceea ce se prezintă și în studii și văd că preocupă Europa și ar trebui să ne preocupe și pe noi, în primul rând, este cum îmbunătățim calitatea locurilor de muncă, însă nimeni nu spune sursa locurilor de muncă. Ce fel de locuri de muncă asigurăm în România? Mă refer la faptul că locurile de muncă, pentru a reduce și gradul de sărăcie, trebuie să fie locuri de muncă de cât mai înaltă calificare. Dacă rămânem tributari numai unor activități ce implică doar calificări reduse, putem să discutăm despre ce salarizare și protecție doriți”, a adăugat Cristian Pârvan.

Acesta a caracterizat creșterea salariului minim care a avut loc în România drept una agresivă, care are deja efecte prin scăderea locurilor de muncă în anumite industrii.

Lasă un comentariu