COLESTEROLUL NU NE ESTE DUȘMAN, CI UN ALIAT DE NĂDEJDE

Distribuie pe:

Medicul nutriționist român Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe Facebook importanța grăsimilor pentru buna funcționare a organismului, argumentând că lipsa cronică de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea și funcționarea sistemului nervos.

Grăsimea, aliatul creierului

În opinia specialistului român, dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui să ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie să uităm, colesterolul nu vine din alimentație, ci este făcut de ficat.

După gafa medicală din anii 1970, în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardiovasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farmaceutice: trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și accident vascular cerebral (AVC).

Realitatea demonstrează că nu există o relație de cauzalitate directă între nivelul colesterolului și bolile de inimă, adică mai mult de jumătate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal.

Efectele negative ale statinelor

Pe lângă slăbiciunea, durerile musculare (mialgii) și toxicitatea hepatică, efectele negative ale statinelor sunt majore și cu bătaie lungă. Aceste medicamente scad dramatic producția de colesterol în organism, ori fără grăsime (fără colesterol), nimic nu mai funcționează cum trebuie.

De la secreția de hormoni până la transmiterea impulsului nervos între neuroni, de la schimburile de substanțe între celule până la gradul de hidratare al pielii, grăsimile sunt vitale. Fără grăsime, nu putem trăi, nu ne putem apăra de boli, nu putem crește și nici repara celulele uzate.

Cel mai trist este faptul că această lipsă cronică de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea și funcționarea sistemului nervos, creierul se “stafidește” și se usucă, deci nu are rost să ne mirăm de explozia din ultimii ani a bolilor neurovegetative și de frecvența alarmantă a cazurilor de Alzheimer.

De frica amenințărilor trâmbițate de industria farmaceutică în asociere cu o parte din lumea medicală, ne îndopăm cu medicamente și ne pierdem mințile. La propriu! Interesant este că aceste statine nu au niciun fel de efect protector în cazul femeilor și, culmea, tot la femei efectele secundare, negative sunt cele mai grave.

Cât despre bărbați, nivelul crescut de colesterol nu este un factor de risc decât în asociere cu alte elemente declanșatorii: prezența plăcilor de aterom (depuneri pe vasele de sânge), obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie congenitală, adică toți factorii ce alcătuiesc Sindromul X Metabolic.

Departe de a înțelege misterele corpului omenesc...

În viața reală, constatăm că există nenumărate femei care trăiesc cu un nivel de colesterol peste 250 și au arterele curate, fără nicio urmă de placă de aterom, și bărbați care fac infarct sau accident vascular cerebral deși analizele sunt în parametri normali.

Cu siguranță suntem departe de a înțelege toate misterele corpului omenesc, însă un lucru este cert: colesterolul nu ne este dușman, ci mai degrabă aliatul de nădejde al întregului organism, în general, și al sistemului nervos, în special.

Lasă un comentariu