“DACĂ NU AR FI PRIMĂRIILE, SPORTUL ROMÂNESC NU AR PUTEA SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ ...”

Distribuie pe:

Fosta campioană olimpică la atletism, Gabriela Szabo, a declarat, miercuri, că dacă nu ar fi primăriile care să susțină financiar diverse discipline, sportul românesc nu ar putea să supraviețuiască doar cu bugetul pe care îl are Ministerul Tineretului și Sportului.

“Azi primăriile investesc în sport. Eu îi felicit pe acești oameni, deși multă lume îi critică, de ce investesc în sport, de ce remunerează sportivii și așa mai departe. Mie mi se pare extraordinar că avem cadrul legal azi ca primăriile din România să poată să susțină performanța în sport. Dacă nu ar fi primăriile, sportul românesc nu ar putea să supraviețuiască azi cu bugetul pe care îl are Ministerul Tineretului și Sportului. Și avem talente extraordinare... câte echipe din lumea asta nu și-ar dori să o aibă pe Cristina Neagu în lot? Eu sunt foarte fericită că ea joacă la CSM București și că reprezintă România. Noi trebuie să încurajăm aceste lucruri, nu să ne întrebăm dacă ea merită sau nu contractul respectiv. Cine suntem noi să judecăm atâta timp cât ea excelează în domeniul ei? Am ajuns să facem comparație între Cristina Neagu și un jucător de fotbal din Liga a II-a... Serios? Păi pe Messi al României îl aduci pe aceeași linie cu un jucător din Liga a II-a?”, a spus Szabo, care ocupă în prezent funcția de director general al CSM București.

La finalul dezbaterii care a avut loc în Senatul României privind soluțiile pentru sprijinirea sportului românesc, ea a afirmat că statul trebuie să investească atât în sportul de masă, cât și în cel de performanță.

“Semnalul de alarmă a fost tras în anul 2000, când era domnul Ion Țiriac la COSR. Atunci, după Sydney, a spus că dacă nu facem ceva o să ne rugăm la Dumnezeu să mai câștigăm și noi medalii la Jocurile Olimpice. Și mare dreptate a avut. Cert e că și eu de când m-am retras din activitate nu am făcut decât să mă implic foarte activ în promovare și în administrare în sport. Nu mai este momentul să ne lamentăm acum, e momentul pentru acțiune. Trebuie să privim lucrurile din două perspective, a sportivului care vrea să facă sport și a sportivului care vrea performanță. Pentru ambele categorii de sportivi trebuie să luptăm. Trecerea federațiilor la Comitetul Olimpic și Sportiv Român este o discuție interesantă care ar trebui dezbătută. Azi nu știu dacă aș avea răspunsul cel mai potrivit. Dar ar putea fi o opțiune. În București avem și finanțe, avem și potențial, avem și unde să facem o sală polivalentă. Dar e vorba despre voință. Sper să nu mai vorbim mult despre treburile astea și să vedem și lucruri concrete”, a precizat fosta atletă.

Gabriela Szabo a participat, alături de foștii și actualii campioni ai României Ilie Năstase, Simona Halep, Cristian Gațu, Nadia Comăneci, Ștefan Birtalan, Alina Dumitru și Camelia Potec la o dezbatere în Senatul României, inițiată de parlamentarii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir, în cadrul căreia au solicitat o finanțare mai mare și investiții în infrastructură pentru sportul românesc.

 

Lasă un comentariu