ÎN 2019, CIFRA DE AFACERI A COMERCIANȚILOR DE MEDICAMENTE ESTE DE PESTE 20 DE MILIARDE DE LEI

Distribuie pe:

Ultimii ani au fost nespus de profitabili pentru industria farmaceutică de la noi. Marile rețele s-au dezvoltat într-un ritm rapid. Cu toată criza, fără sfârșit, din sistemul sanitar, afacerile companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente le-au mers foarte bine, în ultimii cinci ani. Creșterea afacerilor a fost însoțită și de o evoluție, an de an, sporită a profitului. Dacă în 2012 firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, în 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde de lei, în 2018 profitul realizat a fost cu 2,53 de miliarde de lei mai mare decât cel obținut în 2012. „Creșterea cifrei de afaceri din industria farma vine în principal pe fondul extinderii susținute a lanțurilor de farmacii și a companiilor de promovare agresivă. Urmând modelul implementat cu succes în alte țări, piața farma a devenit principalul consumator de bugete de promovare, iar efectele s-au văzut rapid, în creșterea afacerilor și a numărului de clienți", susțin specialiștii KeysFin. La obținerea unor profituri foarte mari de către comercianții din industria farmaceutică a contribuit și tendința românilor spre automedicație, care a făcut ca și farmaciile să aibă încasări fabuloase în ultimii ani, dar și ca urmare a campaniilor agresive de publicitate făcută de posturile TV (de ce este ocolită presa scrisă?), mai ales în timpul prezentărilor de filme, care sunt întrerupte (pentru publicitate de 10-15 minute pentru a oferi telespectatorilor informații despre numeroasele capsule și unguente, ce „vindecă" orice boală, până și cancerul). Astfel, în loc de 30 de minute sau o oră, filmul durează peste două ore și jumătate, încât privitorul plictisit, renunță să se mai uite până și la programele de știri și la talk-showuri cu politicieni, care se jignesc ca la ușa cortului. Și astfel, apetitul românilor pentru automedicație aduce venituri fabuloase firmelor producătoare și farmaciilor, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. „Ca urmare, cele 4.000 de farmacii din România și magazine specializate au realizat în 2019 un venit de peste 20 de miliarde de lei din vânzarea medicamentelor, depășind nivelul din 2018 cu peste un miliard de lei. Comparativ cu anul 2010, profitul în acest sector s-a dublat. Profitul net a avut, de asemenea, o creștere de la 505 milioane de lei în 2010 la 811,6 milioane de lei în 2018. În detrimentul micilor farmacii, „marii jucători și-au extins semnificativ rețelele, exemplu Sensiblu, Dona, Help Net și Catena, fiind în prim- plan. Micile farmacii, cu afaceri de până la 100.000 de lei, au pierdut teren, ajungând să reprezinte numai un sfert din piață, față de 60%, în anul 2010", rezultă din analiza Frames.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, farmaciile au angajat în 2018 aproape 40.000 de salariați, cu 13.000 mai mulți decât în 2010.

„Din prisma evoluției din ultimii ani, 2020 se anunță a fi cel mai bun an pentru farmaciile din România. Extinderea agresivă la nivel național, investițiile în publicitate, extinderea paletei de produse, optimizarea costurilor și scumpirea medicamentelor vor determina creșterea cifrei de afaceri, probabil, la peste nivelul de 22 miliarde de lei", estimează analiștii de la Frames.

În topul farmaciilor din România, stabilit prin prisma situației financiare, în 2018, pe primul loc se află Sensiblu SRL, cu o cifră de afaceri de 1,73 miliarde de lei, în creștere cu peste 700 milioane față de 2010, la un număr de 2.925 de salariați.

Locul al doilea este ocupat de farmaciile Dona, cu peste 300 de unități la nivel național, cu o cifră de afaceri de 978,9 milioane de lei, cu un nivel aproape dublu față de 2010 (597,4 milioane de lei).

Pe locul trei este rețeaua Help Net Farma SA, cu o cifră de afaceri de 665,4 milioane de lei.

În anul 2019, piața farmaceutică a cunoscut destule provocări și schimbări, care continuă și în 2020. E clar că aceste schimbări au fost și sunt simțite de pacienți. Pentru cei cu rețete compensate, schimbările vor fi mai puțin simțite de creșterea prețurilor și a cursului de schimb valutar. Au fost și reduceri de prețuri pentru medicamentele mai ieftine, multe din acestea au cam dispărut din farmacii (de pe piață) pentru că producătorii așteaptă modificarea taxei clawbac, reducerea acesteia. Anul trecut au crescut prețurile la 4.500 de medicamente și au scăzut doar la 1.100. De asemenea, vom putea vedea proveniența unui medicament, și când a ajuns acesta în farmacie (dacă e expirat), mai ales în cazul de suspiciune că provine de pe piața neagră sau este contrafăcut, în special cele comandate prin internet sau telefon (s-au întâmplat cazuri).

Cu toate măsurile luate de Ministerul Sănătății, criza medicamentelor continuă, să amintim numai cele pentru tratarea cancerului și a vaccinului antigripal.

Lasă un comentariu