TRAIAN BĂSESCU, RECLAMAT LA CNCD PENTRU DECLARAȚII ANTIMAGHIARE

Distribuie pe:

Președintele organizației de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Brassai Hunor, l-a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări (CNCD) pe europarlamentarul Traian Băsescu, fostul președinte al României, pentru declarațiile făcute de acesta după evenimentele de la Ditrău, la adresa comunității maghiare, informează agerpres.ro.

„Politicienii români și o serie de personalități publice practică un adevărat sport în a se exprima într-un mod scandalos cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania. Recent, Traian Băsescu a spus că românii care locuiesc în județele din HarCov (Harghita și Covasna - n.r.) - fiindcă se ferește de cuvântul Secuime - au fost expuși în mod constant la acte de xenofobie și a arătat că maghiarii și secuii din Transilvania nu pot conviețui cu alte comunități etnice. În acest sens, Traian Băsescu, fostul șef al statului român, actual membru al Parlamentului European, a fost reclamat la Consiliul Național Antidiscriminare", a spus Brassai.

Brassai Hunor a sesizat CNCD fiindcă în opinia sa, este inacceptabil ca politicienii să pună

astfel de etichete pe întreaga comunitate, stigmatizându-i pe toți membrii acesteia.

„Trebuie să luăm măsuri de fiecare data când experimentăm aceste aspecte și, prin toate mijloacele care le avem la dispoziție, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate și minoritate, stigmatizând comunitatea noastră", a afirmat Brassai Hunor.

Băsescu a declarat faptul că maghiarii au fost influențați de mesajele UDMR. De asemenea, acesta susține faptul că și românilor li se aplică același tratament.

„Ungurii sunt un popor complexat și nu îi suportă pe cei de lângă ei. Iar de acest lucru nu este vinovată nici presa de la Budapesta, nici Fidesz, partidul lui Orban, nici Jobbikul extremist, ci este rezultatul politicii UDMR", a spus Băsescu, potrivit romaniatv.net.

Traian Băsescu consideră că în spatele a ceea ce s-a întâmplat cu sri-lankezii de la Ditrău, se ascund probleme mult mai adânci. El a spus la RTV, de vină e intoleranța: „Tipul acesta de politică ne arată intoleranța, iar UDMR-ul, de când a venit Kelemen Hunor, asta seamănă: intoleranță. El, și mai e o grupare consistentă acolo. Eu cred că statul român va trebui să acționeze într-un fel sau altul, să tempereze acest șovinism. Dacă nu ești maghiar în Har-Cov, nu ești om, aproape."

„Uitați-vă la tratamentul care s-a dat acestor sri-lankezi. Să știți că românii din aceste două județe nu prea își găsesc loc în administrația publică locală. Fiind județele câștigate de primari UDMR, nu angajează români, pur și simplu. Românii sunt defavorizați în țara lor. Și o fac cu o duritate extremă. Dar, Slavă Domnului că s-a întâmplat cu sri-lankezi, să vedem cât de anti-democrați sunt acești oameni, care au pretenția că sunt crescuți în Europa", a mai adăugat Traian Băsescu, potrivit sursei citate.

 

Lasă un comentariu