INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ, FOLOSITĂ ÎN DEPISTAREA TIMPURIE A BOLILOR CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la University College London, citați de descopera.ro, au reușit, pentru prima dată, să folosească inteligența artificială (AI) pentru a depista pacienții care s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate asociate circulației sanguine (infarct sau a unui accident vascular cerebral), cu o acuratețe mai mare decât o face un medic folosind mijloace tradiționale.

„În studiul nostru, am folosit AI pentru a analiza imagini scanate ale fluxului sangvin și am comparat predicțiile realizate cu evoluția ulterioară a pacienților.

Aceste comparații arată că tehnologia AI a reușit, pentru prima dată, să prezică pacienții care s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate asociate circulației sangvine, cu o acuratețe mai mare decât un medic folosind mijloace tradiționale, iar rezultatele ar putea fi folosite de echipele medicale pentru a recomanda tratamente pacienților.

Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și boală, iar fluxul sanguin redus, tratabil de cele mai multe ori, este un simptom comun al multor probleme cardiace. Reglementările internaționale recomandă un număr de proceduri de evaluare pentru măsurarea fluxului sanguin al pacienților, dar multe dintre acestea sunt invazive și riscante.

Unele proceduri non-invazive sunt disponibile, cum ar fi imagistica pe bază de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară (CMR), dar imaginile tomografice care folosesc această tehnică sunt dificil de analizat într-o manieră suficient de precisă pentru a face recomandări de tratament. Astfel, inteligența artificială se mută din laboratoarele de informatică și pătrunde în lumea reală a serviciilor medicale, îndeplinind unele sarcini mai bine decât le-ar putea face medicii.

Am încercat și înainte să măsurăm fluxul sanguin prin tehnici manuale, dar este obositor și laborios și îi îndepărtează pe medici de la sarcinile unde este cea mai mare nevoie de ei, adică alături de pacienți.

În cadrul studiului, am folosit imagini CMR de la peste 1.000 de pacienți de la Bartholomew's Hospital și Royal Free Hospital. Acestea au fost apoi analizate folosind o nouă tehnică automată de AI pentru a cuantifica instantaneu fluxul sanguin către inimă și a transmite apoi măsurătorile către echipele medicale care tratează pacienții", afirmă oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu