ASTĂZI, 19 FEBRUARIE, ZIUA BRÂNCUȘI

Distribuie pe:

Se împlinesc 144 de ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuși.

Sub egida Ministerului Culturii, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de astăzi, 19 februarie, și organizează trei tururi ghidate în Sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30.

Începând cu lucrarea „Cap de copil", prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu „Prometeu", lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului. Colecția include, de asemenea, două machete („Scaun din piatră" și „Pilonul Porții Sărutului") pentru ansamblul monumental de la Târgu Jiu, și o rară operă grafică, „Nud feminin".

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția Brâncuși. „Sublimarea formei" în cadrul festivalului pluridiscipinar „Europalia" de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană.

Cultura poate fi mai aproape de fiecare dintre noi cu ajutorul tehnologiei digitale. În premieră în România, la ora 19, publicul spectator va avea bucuria de a vedea holograma marelui sculptor și operele sale în curtea Complexului muzeal.

Lasă un comentariu