LA MULȚI ANI, STIMATE DOMNULE PROFESOR DR. IOAN RANCA, LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 88 DE ANI!

Distribuie pe:

Profesorul dr. Ioan Ranca împlinește astăzi 88 de ani. La mulți ani! Stimatul profesor dr. Ioan Ranca s-a născut la 19 februarie 1932. După absolvirea Facultății de Istorie în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost directorul Arhivelor Naționale Mureș până la pensionare, în anul 1990. La împlinirea vârstei de 80 de ani, în anul 2012, a fost sărbătorit într-un cadru academic deosebit. Iată câteva impresii exprimate la acea vreme despre distinsul sărbătorit:

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, cadru didactic la UPM din Târgu-Mureș, a apreciat respectul de care se bucură dr. Ioan Ranca atât în lumea academică, cât și în afara ei. „Această sală reunește astăzi, a declarat Sigmirean, istorici, oameni de cultură, economiști, juriști, ingineri, într-un cuvânt oameni cu diverse profesii și preocupări, dar care au venit cu toții să-i aducă un omagiu istoricului și arhivistului Ioan Ranca. Domniile lor, dar și dumneavoastră, toți cei de față, sunteți o dovadă vie a respectului și aprecierii binemeritate de care se bucură cel pe care avem cinstea și onoarea de a-l omagia."

Prof. dr. Liviu Boar, directorul Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale (SJMAN), a declarat: „În urmă cu cinci ani, tot aici, în această sală, îl sărbătoream pe Ioan Ranca, la împlinirea a 75 de ani. Iată-ne din nou împreună, cu multă bucurie și la împlinirea a 80 de ani de către domnul Ranca, omul care continuă să fie - prin cercetările și scrisul său - o prezență vie și activă în viața cetății."

Dr. Ioan Lăcătușu, fost director al Arhivelor Statului Covasna, a ținut să arate faptul că „Dincolo de sentimentele mele de aleasă prețuire pentru cel omagiat azi, îmi revine cinstea de a mă face și mesagerul cuvintelor calde, de înaltă apreciere din partea Î.P.S. Ioan Selejan, arhiepiscop al Covasnei și Harghitei. Referindu-se la Ioan Ranca, Î.P.S. spunea, citez: Sunt în lume și oameni care n-au săpat în adâncul pământului căutând aur, ci au săpat cu multă trudă în adâncul istoriei căutând adevărul…"

Dr. Peter Moldovan, arhivist în cadrul SJMAN: „Omagiem în persoana domnului dr. Ioan Ranca, meritele unui arhivist pasionat. Și noi, membrii Asociației Arhiviștilor David Prodan - filiala Mureș, suntem beneficiarii direcți ai faptelor și meritelor domniei sale pe tărâm arhivistic și pe tărâm istoric."

Poetul Lazăr Lădariu, jurnalist: „Este un moment emoționant să vorbești despre un om care a lăsat în urma lui, o trudă de o viață concretizată în cercetări de mare valoare și care vor rămâne peste timp adevărate jaloane pentru ceea ce înseamnă cercetarea profundă, pasionată și de substanță. Spun aceasta referindu-mă în primul rând la una din operele sale capitale, Românii din scaunele secuiești…"

Prof. Ilie Șandru, jurnalist: „Amintirile mele despre Ioan Ranca sunt foarte vechi, sunt dintr-un alt veac. Am avut plăcerea să-l cunosc într-un anume context și de atunci am rămas prieteni (…) Contribuția lui Ioan Ranca la cunoașterea istoriei românilor din scaunele secuiești este una deosebită, fapt demonstrat de domnia sa prin seriozitatea abordărilor din cuprinzătoarele sale studii…"

Prof. univ. dr. Vasile Boloș, cadru didactic universitar la UPM din Târgu-Mureș: „Universitatea noastră este onorată să aibă ocazia de a omagia o personalitate de talia dv., care a avut și are în continuare o contribuție spirituală de excepție la viața academică."

Prof. univ. dr. Ioan Sabău, cadru didactic universitar la UPM din Târgu-Mureș: „L-am cunoscut pe dl Ioan Ranca cu peste 40 de ani în urmă, când îmbina munca administrativă pe care o făcea în calitate de director al Arhivelor Statului Mureș, cu munca de cercetător (…) A rămas peste timp același om împătimit de cercetare, lucru pe care-l face în continuare și pentru care îl apreciez în mod deosebit…"

Prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, cadru didactic la UPM Târgu-Mureș: „Domnia sa a excelat în ceea ce privește valorificarea materialelor pe care le-a gestionat în calitate de director, reușind cu eforturi deosebite, enorme pot spune, să îmbine munca de administrare, cu cea de cercetare. Ceea ce a realizat în timp, reprezintă o dovadă vie a faptului că acolo unde există pasiune, orice obstacol poate fi depășit.."

Prof. dr. Florin Bengean, cadru didactic la UPM Târgu-Mureș: „Între mine și dl. Ioan Ranca există o legătură de suflet și mă simt onorat de atenția domniei sale, fapt pentru care țin să-i mulțumesc și pe această cale, dar mai ales pentru sfaturile și îndrumările pe care le-am primit din partea sa, la timpul potrivit, când apucam calea cercetării în arhive."

Citatele au fost preluate din articolul publicat de profesorul Nicolae Balint la 26 februarie 2012 și intitulat „Dr. Ioan Ranca, OM al cetății și o conștiință mereu vie".

Lasă un comentariu