„PREGĂTIM HG CONFORM CĂREIA 80% DIN REDEVENȚE PE EXPLOATĂRILE DE SUPRAFAȚĂ SĂ RĂMÂNĂ LA BUGETELE LOCALE"

Distribuie pe:

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban, prezent luni la Adunarea generală a Asociației Comunelor, a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptată hotărârea de guvern în baza căreia redevențele din exploatări de suprafață să rămână, în proporție de 80%, la nivelul bugetelor locale.

„Sigur, suntem în statut de guvern interimar, deci practic nu avem capacitatea de a emite proiecte de legi sau ordonanțe de urgență, până la învestirea următorului guvern. Putem să rezolvăm tot ce ține de legislația secundară, hotărâri de guvern. De exemplu, pregătim hotărârea de guvern, pe care o vom adopta probabil săptămâna viitoare, privind normele metodologice privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale și consiliilor județene a 80% dintre redevențele pe exploa tările de suprafață de pe raza localităților", a spus premierul.

El a menționat că Guvernul interimar dorește să asigure finanțarea lucrărilor pe PNDL 2, cu condiția să existe „o corespondență între situațiile de lucrări avizate și realitatea din teren".

În ce privește bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027, Orban a precizat că, în cadrul negocierilor, România are în vedere asigurarea de resurse financiare pentru continuarea proiectelor de dezvoltare ale localităților rurale.

„Încercăm să negociem o creștere a flexibilității, de exemplu, între Pilonul I, care înseamnă plăți directe, și Pilonul II, care înseamnă investiții în dezvoltarea rurală, să creștem flexibilitatea - de la 5% la 10% - astfel încât să avem posibilitatea, în cazul în care există resurse suplimentare, să putem suplimenta, prin mutarea banilor către Pilonul II, proiectele cu finanțare europeană pentru dezvoltarea comunităților locale", a mai spus el.

Orban a vorbit și despre proiectul înființării de autorități de management la nivelul agențiilor de dezvoltare regională.

„Deja am luat decizia - sigur că nu am adoptat încă actul normativ - în cadrul ideii noastre de simplificare și de descentralizare, nu dorim ca fondurile care sunt alocate către comunitățile locale să mai treacă și pe la nivel central și, din cauza asta, vrem înființarea de autorități de management la nivelul agențiilor de dezvoltare regională, astfel încât managementul proiectelor pe fiecare regiune de dezvoltare să fie realizat direct de agențiile de dezvoltare regională, care practic sunt constituite de autoritățile locale", a explicat premierul interimar.

Lasă un comentariu