OUG PRIVIND ORGANIZAREA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE, RESPINSĂ DE SENAT

Distribuie pe:

Senatul a respins, în ședința plenului de miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marți, un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii juriști au adoptat un amendament propus de UDMR, amendament însușit miercuri de plen, prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG" în „proiect pentru respingerea OUG".

Proiectul de respingere a ordonanței a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru" (PSD, UDMR și ALDE) și 34 „împotrivă" (PNL și USR).

Senatorul PNL Alina Gorghiu a pledat, la dezbaterile din plen, pentru adoptarea ordonanței pentru a „nu se îngrădi dreptul la vot".

„Practic, este o nouă execuție a românilor din diaspora. Eu speram că o să încetați să îi urâți. (...) Peste 5 milioane de români riscă să piardă legătura cu țara din această cauză. Este vorba de peste 800.000 de români care nu mai au cărți de identitate și cărora li se taie orice acces electoral în România. Este pentru prima oară când văd atâta ură împotriva diasporei. Nici măcar Ceaușescu nu i-a urât așa de mult. E inadmisibil așa ceva. Sunt frații noștri. Nu avem dreptul să-i urâm. Gândiți-vă la ei cum vă gândiți la familiile voastre", a spus senatorul PNL Viorel Badea.

Potrivit senatorului USR Mihai Goțiu, prin respingerea OUG 26/2020, „PSD, UDMR și ALDE încearcă să blocheze dreptul cetățenilor de a vota".

„USR a votat împotriva respingerii acestei ordonanțe de urgență pentru că nu considerăm oportun ca majoritatea formată în jurul PSD și a lui Dragnea în 2016 să decidă cum votează românii. PSD a votat împotriva ordonanței pentru că nu își dorește ca românii să poată vota în cele mai bune condiții, nu își dorește o reprezentare corectă pentru diaspora și, în mod evident, nu își dorește alegeri anticipate, pentru că nu ar mai obține același număr de mandate ca în 2016", a susținut senatorul USR, Florina Presadă.

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a invocat avizul negativ al Consiliului Legislativ pentru acest act normativ. El a explicat totodată că avizul „trebuie obținut înainte de adoptarea în ședința de Guvern", iar lipsa lui „duce la neconstituționalitatea" acestei legi.

„Există pe rolul Parlamentului propuneri legislative în materie electorală. (...) Este încă un semn că Guvernul nu a dorit să intre în vigoare aceste chestiuni, nu a dorit să facă o dezbatere publică și transparentă pe probleme de interes electoral general care să vizeze drepturile cetățenilor. De aceea, noi ne-am opus acestei ordonanțe de urgență, pentru că este neconstituțională și am fi mințit electoratul dacă ne-am fi făcut că nu vedem și CCR ar fi decis neconstituționalitatea ordonanței. Nu vă mai prefaceți că apărați drepturile românilor din diaspora sau dreptul de vot al cetățenilor români. Îi mințiți. Dacă voiați dezbatere, făceam dezbatere pe toate temele. Ați fi făcut-o transparent prin inițiativă parlamentară", a afirmat Nicolae.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Atilla, a argumentat votul pentru respingerea actului normativ prin faptul că „sunt foarte multe elemente în această ordonanță care ridică mari semne de întrebare, care pot conduce la abuzuri și sunt neconstituționale".

Președintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat că „turismul electoral este o practică, în ultimii ani, care deformează rezultatul alegerilor". „Această ordonanță face o încurajare și o legalizare a turismului electoral", a susținut el.

Actul normativ inițiat de Guvern prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție. Ordonanța reduce unele termene - termenul prevăzut pentru anunțarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunț poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului.

Ordonanța urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz.

 

Lasă un comentariu