EMOȚIILE NE ÎMBOLNĂVESC ÎN PLAN FIZIC

Distribuie pe:

Dr. Claudia Dumitru, psiholog clinician, citată de descopera.ro, explică modul în care stările psihice pot să agraveze dureri deja existente în organism sau să creeze unele noi, fenomen cunoscut sub denumirea de somatizare.

„Elementul comun al durerilor fizice cauzate de emoții îl constituie prezența simptomelor somatice, care ar putea sugera o afecțiune medicală, dar care nu sunt explicate și argumentate complet prin investigații medicale specifice.

Somatizarea reprezintă astfel răsunetul în plan fizic al unor trăiri emoționale intense și repetate, putând să se manifeste prin dureri de cap sau precordiale (din dreptul inimii), dispnee (disconfort respirator, sufocare), tahicardie (palpitații), fenomene digestive și gastro-intestinale (dureri de burtă, greață, balonare, diaree), dureri musculare și articulare fără explicații pertinente (de exemplu, cauze medicale sau efort fizic)", afirmă dr. Claudia Dumitru.

Stresul poate agrava durerile de oase

Dacă durerile fizice au legătură cu starea psihică, e bine să știi că acestea apar de multe ori în zone ale corpului în care existau deja anumite sensibilități. Spre exemplu, dacă în timpul unei perioade stresante începi să simți dureri de spate, probabil că acea parte a corpului este oricum supusă unui stres fizic (stai prea mult timp pe scaun, nu te ridici la fiecare oră să te dezmorțești etc.).

Emoțiile negative agravează aceste sensibilități și le pot transforma în boli fizice reale. Dacă nu reușim singuri să trecem peste ele, e indicat să apelăm la persoanele dragi și, nu în ultimul rând, la ajutor specializat.

Rolul suportiv al familiei, al prietenilor, al celor apropiați este extrem de important. Putem trece mai ușor prin situații dificile de viață când avem alături de noi persoane dragi care să ne sprijine în demersurile noastre, să ne confirme obiectiv nevoile și să ne valideze acțiunile ce ne îndreaptă spre soluție.

Ajutorul specializat îți permite să îți descoperi resursele, să îți găsești ancora și echilibrul, dar rezultatul este condiționat și de suportul celor apropiați.

Pentru a trata durerile fizice cauzate de emoții, trebuie să le conștientizezi pe acestea din urmă, astfel:

Durerile de spate pe fond psihic apar mai ales la persoanele care simt că au prea multe responsabilități, au prea mult de muncă sau se confruntă cu probleme personale de care se simt copleșite. Pentru atenuarea durerilor, se recomandă efectuarea unor exerciții simple de stretching (întinderi, răsuciri și aplecări), de cel puțin 2 - 3 ori pe zi.

Durerile de cap sunt uneori legate de stres, de teamă sau de anxietate. În acest caz, este indicată o hidratare adecvată, exerciții de respirație profundă și, dacă durerea tot nu cedează, se poate lua un antialgic.

Durerile de stomac cu substrat emoțional pot avea legătură cu incapacitatea persoanei de a „digera" anumite evenimente. Afecțiunea emoțională devine astfel una corporală, iar rezolvarea vine din conștientizarea acelor evenimente și depășirea lor.

Durerile de dinți, în cazul în care nu există afecțiuni concrete la nivel bucal, pot proveni din planul psihic, atunci când o persoană are de luat o decizie importantă și nu reușește. Strânsul inconștient al dinților sau scrâșnetele pot provoca dureri dentare.

Conștientizarea, primul pas spre vindecare

În opinia specialistului Claudia Dumitru, durerile de cap, durerile în piept, durerile de burtă, durerile musculare și articulare pot fi generate psihic (psihogene), dar sunt tratate de cele mai multe ori simptomatic, medicamentos, chiar dacă observăm persistența sau revenirea lor în timp, poate chiar cu intensitate crescută.

E nevoie, întotdeauna, de identificarea cauzei, nefiind, pe termen lung, suficient doar să combatem efectul. Emoțiile negative, iar uneori chiar și cele pozitive, pot veni la pachet cu manifestări fizice dintre cele mai nedorite și neașteptate.

Stresul, fie că este prezent cu partea lui bună (eustres) sau cu partea lui rea (distres), tot stres rămâne. Resimțim puternic presiunea apărută în viața noastră și diferența o vor face modul în care reacționăm și felul în care gestionăm fiecare situație.

Dar, până la rezolvare, apar semnele somatizării: dureri fizice instalate evident, care se resimt concret, real. Pentru găsirea unei soluții, primul pas pe care e bine să îl urmăm în momentul apariției unei probleme (cu atât mai mult dacă persistă sau reapare constant) este conștientizarea. Iar când nu găsim răspunsurile singuri, e bine să câștigăm timp, adresându-ne specialistului, care poate deține instrumentele și metodele adecvate pentru identificarea și rezolvarea problemelor. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu