DRAGOSTEA, IUBIREA ȘI... ANONIMUL

Distribuie pe:

• „Dumnezeu este marele anonim, pe care nu-l poate numi niciun nume. Dumnezeu este prototipul etern al întregii frumuseți. El este veșnic ca origine a frumuseții adevărate. Dumnezeu este binele, nu ca cea mai înaltă valoare, ci ca valoarea tuturor valorilor. Dumnezeu este mai mult decât rațiunea și de aceea el nu poate fi sesizat cu gândirea. Dumnezeu este asemenea nemărginitei adâncimi a unei prăpăstii și a infinitei depărtări a unui pustiu".

Plotin (204-270 d. Hr.), filosof grec, considerat părintele curentului filosofic cunoscut drept neoplatonism. El construiește o doctrină originară expunând o filosofie extrem de sistematică. A încercat să concilieze în scrierile sale exigențele raționalității, caracteristică filosofiei grecești, cu aspirațiile mistice. Prelegerile și scrierile sale au fost preluate cu o remarcabilă acuratețe de principalul său discipol și publicate între 301-305, sub titlul de ENNEADE. A beneficiat de protecția și prietenia împăratului Gallienus (218-268). Înainte de moartea sa, în anul 270, după o grea suferință, el rostește: „Mă străduiesc să înalț divinul din mine la divinul din Univers".

***

• „Iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului, pentru ca să urce până le el".

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. Din îndemnul papei Iuliu al II-lea, realizează un mausoleu monument, la care lucrează 40 de ani, iar mai târziu pictează bolta Capelei Sixtine din Palatul Vatican, timp de 4 ani, fiind un proiect gigantic. În anul 1541 pictează Judecata de apoi, în aceeași capelă, cu peste trei sute de personaje. A fost numit „arhitect-șef și constructor al Bazilicii Sfântul Petru". Lucrări ca: Statuia lui David, Scav înlănțuit, Sclav murind, Magnificul, Giganții, Ziua și noaptea, Amurgul, Moise și foarte multe altele fac din marele Michelangelo un „nemuritor printre muritori".

***

• „Două lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea".

Adrian Păunescu (1943-2010), autor, critic literar, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător, om politic român. A debutat în 1960 ca poet, fiind unul din cei mai prolifici autori români contemporani. Se remarcă ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală, încurajând cultura de masă, îndrăgită de publicul tânăr. Manifestă o critică asupra derapajelor politice și neajunsurilor economice. Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Astfel, Șerban Cioculescu a spus despre el că este „cel mai mare poet social" după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră „ultimul mare poet social român".

Lasă un comentariu