SEMNALĂM… SEMNALĂM… LA ZI ÎN AGRICULTURA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

Pe meleagurile mureșene primăvara bate la ușă. În agricultură încep lucrările de primăvară, iar pentru a profita de condițiile meteorologice favorabile, ziarul mureșenilor „Cuvântul liber", o publicație care vă oferă informații utile, reamintește fermierilor, dar și celor care practică cultura plantelor și creșterea animalelor în gospodărie și grădina de lângă casă, despre principalele lucrări din calendarul agricol al lunii februarie:

În Cultura mare se vor efectua controale periodice la culturile însămânțate în toamnă; aprovizionarea cu îngrășăminte chimice; transportul gunoiului de grajd în câmp; controlul produselor depozitate; efectuarea arăturilor de primăvară; reparațiile și verificările tehnice la mașinile agricole.

În Zootehnie: se asigură furajele, apa și igiena adăposturilor; asigurarea unui program minim de mișcare a animalelor aflate în stabulație în zilele prielnice pentru mișcare în aer liber; asigurarea asistenței la fătare la toate speciile de animale, în special la ovine și caprine; în adăposturi să se asigure o temperatură satisfăcătoare, acestea să fie lipsite de curenți de aer; alimentația să fie diferențiată și corespunzătoare la femelele gestante; repararea și întreținerea utilajelor folosite în zootehnie; aplicarea măsurilor sanitar - veterinare prevăzute pentru această perioadă.

În apicultură: supravegherea periodică a familiilor de albine și îndepărtarea stărilor anormale; hrănirea stimulativă a familiilor de albine, a celor slabe sau cu hrană puțină.

În Horticultură: fertilizarea organică a pomilor fructiferi; aprovizionarea cu pesticide necesare tratamentelor fitosanitare; asigurarea condițiilor corespunzătoare în spațiile de depozitare a fructelor. În legumicultură se va acorda o atenție deosebită procurării de semințe, pregătirii spațiilor pentru producerea răsadurilor; controlul silozurilor de cartofi și legume.

În viticultură se va face fertilizarea cu îngrășăminte chimice și se pot începe tăierile în viile pe rod, mai ales în situația actuală când se înregistrează un deficit de forță de muncă, pentru finalizarea la timp a lucrărilor de întreținere. O atenție deosebită se va acorda materialului săditor, de procurat numai din pepeniere autorizate, cu soiuri recomandate în microzonele din județul Mureș.

Atenție! Pe cât posibil evitați să vă procurați semințe și material săditor din piața liberă, iar când cumpărați de la agenți economici autorizați, solicitați un certificat de calitate.

 

Lasă un comentariu