DOI CLUJENI, NOMINALIZAȚI LA CEL MAI PRESTIGIOS CONCURS DE OPERĂ DIN LUME

Distribuie pe:

Doi români, ambii absolvenți din Cluj, au fost nominalizați la International Opera Awards, cel mai prestigios concurs de gen din lume, și amândoi sunt clujeni: Adela Zaharia, nominalizată la categoria „Tineri Cântăreți", și George Petean, la categoria „cel mai bun cântăreț".

Competiția are 18 categorii, iar gala de premiere va avea loc la Londra, în ziua de 4 mai.

Tânăra soprană (n.1987) este solistă la Deutsches Oper am Rhein, din Düsseldorf (Germania). Are cursuri de licență și master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima", fiind studenta lui Marius Budoiu. A debutat în 2010, la Opera Națională din Cluj-Napoca, cu rolul Gilda din „Rigoletto", urmat de Norina din „Don Pasquale", Musetta din „Boema" și Michaela din „Carmen". În anul 2017 a obținut Locul I și Premiul Zarzuela la Operalia The World Opera Competition, apoi a câștigat Concursul mondial de operă, organizat în acel an la Astana, Kazahstan. Euronews, într-un articol despre Placido Domingo`s Operalia 2017, a lăudat-o pe Adela Zaharia ca fiind „adevărata revelație a competiției". Tot în 2017, a debutat la Opera de Stat din Bavaria, din München, înlocuind-o pe Diana Damrau, care s-a retras din cauza unei boli. Începând din 2018, colaborează cu Komische Oper Berlin și debutează pe scene precum Gran Teatre del Liceu Barcelona, Teatrul Bolshoi Moscova, Festivalul Internațional Edinburgh și Teatrul Grand Shanghai.

Baritonul George Petean, care a crescut și a studiat la Cluj, locuiește la München și cântă pe cele mai mari scene ale lumii: Metropolitan Opera din New York, Gran Teatre del Liceu în Barcelona, Opera din Zürich și Opera Regală din Londra. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță" și Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj. A debutat în 1997 la Opera din Cluj-Napoca. În 2002 a semnat un contract cu Opera din Hamburg, în Germania, unde a rămas până în 2010, când deja cariera lui internațională nu-i mai permitea să continue cu un contract fix. Astăzi, George Petean e unul din cei mai importanți baritoni din lume, renumit mai ales pentru rolurile din operele lui Verdi.

Lasă un comentariu