NOI AUTOBUZE HIBRID ȘI STRĂZI MODERNIZATE ÎN REGHIN

Distribuie pe:

Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, după ce în decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe, informează ADR Centru.

Concret, în cadrul Proiectului Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș,

prin fonduri REGIO se vor achiziționa 10 autobuze hibrid noi și moderne, fiind reabilitați peste 4 km de străzi și peste 3,5 km trasee pietonale. Contractul de finanțare a fost semnat la Alba Iulia, de către doamna Maria Precup, primarul municipiului Reghin, și dl Simion Crețu, director general ADR Centru.

Se are în vedere creșterea numărului de pasageri transportați în oraș, cu mai mult de 125%, în termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 45.743.990,64 lei, din care peste 42,7 milioane lei (adică mai mult de 9,33 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, iar data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la sfârșitul anului 2023.

„Rețeaua de străzi a municipiului Reghin este formată din 154 de artere, cu o lungime de 93,4 km, marea lor majoritate (81%, cu o lungime de 75 km) sunt asfaltate. Din cauza traficului, a intervențiilor repetate la diverse racordări la utilități, multe străzi prezintă degradări. Trotuarele sunt, de asemenea, degradate, îngreunând circulația pietonală în siguranță. Vom interveni, prin acest proiect, în modernizarea străzilor Axente Sever, Ierbus, Salcâmilor și pe un sector al Câmpului. Pe de altă parte, parcul actual de vehicule este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani, cu norme de poluare non Euro și Euro 2. Ne dorim creșterea atractivității transportului public urban, iar în concordanță cu cerințele europene și Planul nostru de Mobilitate urbană a subliniat că se impune achiziționarea unor mijloace de transport în comun cu grad de confort ridicat. Oamenii din oraș merg cu autobuzele existente în condiții improprii, iar veniturile obținute nu acoperă nici pe departe costurile serviciilor oferite. Vom îmbunătăți situația transportului în comun și a mobilității pietonale, astfel încât cetățenii din oraș să vadă rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea orașului", a declarat primarul municipiului, dna Maria Precup.

Potrivit directorului general Simion Crețu, la nivelul Regiunii Centru sunt 11 proiecte importante de îmbunătățire a mobilității urbane în orașele care nu sunt municipii reședință de județ. Proiectele au o valoare totală de aproximativ 100 milioane euro, pentru implementarea acelor strategii locale care duc la scăderea volumului de emisii poluante și promovează mobilitatea urbană durabilă. În municipiul Reghin, al doilea mare oraș al județului Mureș, avem proiectele dedicate domeniului social și această inițiativă de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai puțin poluante, pe străzi modernizate, adică în total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru creșterea calității vieții celor peste 40.000 de cetățeni din Reghin și din zona adiacentă. Sperăm ca aceste investiții vor atrage, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga parte de nord a județului Mureș să devină un pol atractiv în regiunea noastră", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, se mai arată în comunicat.

Lasă un comentariu